Mitt i Sollentuna

Erik siktar på att bli bäst i bågskytte

Erik Persson blev intressera­d av bågskytte efter ett tips från en vän. Nu gör han debut i seniorland­slaget.

- Jannie Flodman 072-085 08 56 jannie.flodman@mitti.se

22-årige Erik Persson debuterar i seniorland­slaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstu­derande KTHstudent är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar.

Erik Persson är en tävlingsmä­nniska. Det har han alltid varit. Under högstadiet sysslade han med både friidrott och pingis. Men efter en hälskada kunde han inte längre fortsätta med friidrotte­n.

Då tipsade en medeltidsi­ntresserad kompis honom om att börja med bågskytte.

– Han sa ”du borde komma och testa på” så jag tänkte varför inte, och fastnande ganska så snabbt, säger Erik.

”En mentalspor­t”

I bågskytte handlar det att göra samma rörelse flera gånger om. Att sträva mot den perfektion som kommer, att skjuta konsekvent. Att skjuta en tia på 50 meter behöver nödvändigt­vis inte vara svårt. Men att skjuta tio sex gånger i rad, då blir det svårare berättar Erik.

– Det hjälper att bygga upp ens mentala styrka. När man tvekar eller blir nervös kommer det ofta tankar som

”oj nu har jag skjutit väldigt bra”, nu får jag inte missa och då hjälper ens mentala styrka att hålla en kvar på jorden. Det är ett bra sätt att bekämpa orostankar.

Erik skjuter och tävlar i klassen compound. Compoundbå­gen skiljer sig från andra bågar då den har hjul.

Hjulen kallas ”kammar” och dess funktion är till för att skapa en utväxling av kraften som fungerar.

Till skillnad från en traditione­ll båge som blir tyngre att dra ju längre man drar den bakåt, så blir compoundbå­gen efter en viss punkt lättare att dra. Fördelen är att man kan då skjuta med högre kraft vilket ger en högre pilhastigh­et.

Tävlar bland världselit­en

I år gör Erik debut i seniorland­slaget, men har tidigare i år tävlat i bland annat EM i tavla.

– Det var väldigt överväldig­ande att få stå bland världselit­en och tävla. Det blir mycket nervpåslag, framförall­t när tävlingarn­a har varit stängda under 2020. Det är en sport där man måste vara lugn och man skjuter bäst när man inte är nervös. Det är också kul för man knyter kontakter med alla de duktiga skyttarna och samtidigt se hur bra man kan skjuta.

Förutom bågskytte är Erik inne på sitt femte läsår på KTH där han studerar till civilingen­jör samt arbetar 25 procent som datateknik­er.

– Det kräver mycket planering och tålamod från vännerna. Man blir inte särskilt flexibel när man jobbar, pluggar och skjuter. Det går att få till om man planerar sin tid väl och jag gillar att ha mycket att göra.

Hans långsiktig­a mål är att bli bäst på bågskytte. Nästa tävling är fält-EM i Porec, Kroatien, i september.

– Just nu håller jag på att lägga upp en plan över hur jag ska träna och vad jag ska lägga fokus på. Väl på plats gäller det att följa planen som man har.

Det kräver mycket planering och tålamod från vännerna.

 ??  ??
 ?? TÅLAMOD. Jobb, KTH-student och bågskyttet­räning. Med planering får man tiden att gå ihop, säger Erik. FOTO: JANNIE FLODMAN ??
TÅLAMOD. Jobb, KTH-student och bågskyttet­räning. Med planering får man tiden att gå ihop, säger Erik. FOTO: JANNIE FLODMAN
 ?? FOKUS. Bågskytte är en mentalspor­t som hjälper att bekämpa orostankar, tycker Erik. FOTO: JANNIE FLODMAN ??
FOKUS. Bågskytte är en mentalspor­t som hjälper att bekämpa orostankar, tycker Erik. FOTO: JANNIE FLODMAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden