Mitt i Sollentuna

Taxi Stockholm varnar för bedragare

- BEDRÄGERI. Taxi Stockholm varnar nu för imitatörer på stans gator. Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

STOCKHOLM

Ett av Stockholms största taxibolag, Taxi Stockholm, har på sistone sett att antalet falska taxibilar som imiterar deras varumärke har ökat. Nu varnar de allmänhete­n.

– Det förekom i mindre skala på hösten, men det var inget som vi egentligen observerad­e då. Det var först när vi började få frågor från kunder som trodde att de åkt med oss när de egentligen hade åkt med en imitatör, säger

Satish Sen, vd för Taxi Stockholm.

Han uppskattar att antalet bedragande friåkare har ökat under andra kvartalet 2021.

Just nu har Taxi Stockholm ett 30-tal rättsliga ärenden igång mot imitatörer­na. Men Sen uppskattar att det kan finnas upp mot 40-50 stycken i omlopp just nu.

– Det motsvarar 4–5 miljoner kronor per månad av våra intäkter. Men även resenären tar en stor risk. Har man otur kan man hamna i en bil som inte är försäkrad, föraren kan vara påverkad och det finns ingen möjlighet till reklamatio­n, säger han.

Hur ser man skillnad på en officiell bil från er och en imitatör?

– Alla våra chaufförer har uniform, och de har friåkarna oftast inte. Man kan också be om att få se taxilegiti­mation, för där står det att man tillhör Taxi Stockholm. Det ska också finnas en stor dekal på bildörren med vår logga.

Satish Sen menar också att det säkraste sättet att veta att man åker med en av deras bilar är att beställa en taxi via växeln. Och att om man istället tar en taxi från gatan har han några råd.

– På taxiskylte­n på taken står ett nummer som ska korrespond­era med det nummer du får på ditt kvitto. Då vet du att du har åkt med oss.

Även den andra stora taxiaktöre­n i stan, Cabonline (som äger varumärken som Sverigetax­i, Topcab och Taxikurir), menar att oseriösa friåkare är problemati­ska.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden