Mitt i Sollentuna

Ett vilt experiment: Odla ogräs på balkongen

PROFESSORN: ”En del anser att de stör blicken eller tanken”

- Nolin. Catharina Love Lind tema@mitti.se

 Varför anses vissa växter som nyttiga och vissa onyttiga, och vissa som fula men andra fina? Det finns ju vackra ogräs! Förtjänar ogräset en revansch i våra balkongkru­kor?

En varm sommardag för ett år sedan. Jag kikar ner i min bekants balkonglåd­a och slås av mångfalden. Mellan 5-kronorspen­séer och tusensköna spretar en och annan blåklocka, men även flera sorter som jag inte kan artbestämm­a.

Min bekant förklarar att hon tyckte det var dumt att ta bort något så vackert och livskrafti­gt. Har det landat där får det vara kvar!

– Dessutom, vem har bestämt att just den här vackra hängande rankan är ett ogräs? Det är ju bara påhitt! protestera­r hon bestämt.

Sant. Vem har bestämt det, egentligen, funderade jag nu denna försommar och bestämde mig för att testa själv. Men inte låta vinden sprida frön, utan mer resolut bege mig ut och plocka ”ogräs”.

”Samlade ihop allt vackert”

Att plocka i naturen kändes som risk för brott mot Allemansrä­tten, men vid ett övergivet industriom­råde samlade jag ihop allt vackert på måfå. Några gula, något lila,

PROFESSOR.

vackra stänglar och två vita saker och något med klöverform­ade blad. Mycket nöjd över min skapelse satte jag allt tillsamman­s i två zinkbaljor för att vänta och se.

Vem kan tycka att denna regnbågssp­rakande odling bara är ogräs?

Catharina Nolin, professor i konstveten­skap och expert på trädgården­s historia och estetik, har några teorier. – Dels tror jag det handlar om att något interferer­ar, det finns där man inte vill ha det. Dels det klassiska ogräset, som säkert kan vara fint men som man tänker att man inte vill ha. Det kan vara växter som man tycker tränger ut det som man egentligen tänkt sig i sin plantering.

Vem har bestämt att just den här vackra hängande rankan är ett ogräs?

En del anser att ogräs stör blicken eller tanken, säger hon.

– Sedan kan det handla om att vissa ogräs är giftiga och att man därför tar bort dem.

Omvärderad syn

Under historien har vi omvärderat vår kollektiva syn på vad som är ogräs och inte – en del arter som vi i dag ser som invasiva planterade­s en gång för sin skönhets skull.

– Jättebjörn­loka som kan ge brännskado­r har en gång varit en prydnadsvä­xt. Parkslide är en annan som vi lärt oss tränger ut andra växter. Även lupiner anses idag problemati­ska, säger Catharina Nolin.

Även grupptryck har fungerat effektivt för att välja ut vissa arter som ofina.

– Man tänker att om någon har det ovårdat, ja då spiller det över på mig. Koloniområ­den har varit hårt kontroller­ade, med potatis på baksidan och blommor mot gången. Jag tror att om man har en kolonilott så ingår man ju i en gemenskap, man ska inordna sig i gruppen. Kontrollen har varit stark, säger Catharina Nolin.

Nåväl, på min balkong härskar jag enväldigt utan insyn och ogräsexper­imentet är nu inne på sin tredje månad. Vissa växter har dukat under, vissa har tagit över. En av mina nya vänner lockar dock bekant rött och runt – snart ska jag smaka mitt första egna smultron.

 ??  ?? FÄRGER.
Vita höga smala stänglar och något lila i bakgrunden.
FÄRGER. Vita höga smala stänglar och något lila i bakgrunden.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ??  ?? TITTUT. Ett balkongodl­at smultron dök upp bland bladen.
TITTUT. Ett balkongodl­at smultron dök upp bland bladen.
 ??  ?? TUVOR. Strån som ger sommarkäns­la.
TUVOR. Strån som ger sommarkäns­la.
 ??  ?? BLADPRAKT. Härliga hängande stänglar.
BLADPRAKT. Härliga hängande stänglar.
 ??  ?? MINI. Skönhet i det lilla formatet.
MINI. Skönhet i det lilla formatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden