Mitt i Sollentuna

Man dömd för tio år gammal våldtäkt mot pojke i Sollentuna

ÄNDRAD DOM. Nytt analysverk­tyg visade annat resultat i dna-prov

- Tomas Stark

Det var en obehaglig situation, mörkt och kallt

SOLLENTUNA

En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklaga­ren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på nytt.

Gärningsma­nnen, som då var i 50-årsåldern, bodde nära ett behandling­shem i Sollentuna. En kväll i januari 2010 mötte mannen en pojke som var intagen på behandling­shemmet som bad mannen om cigaretter.

Mannen ska sedan ha följt efter pojken, dragit in honom i ett skogsparti och utsatt honom för våldtäkt.

Dömd och frikänd

Mannen nekade till brott när han åtalades i Attunda tingsrätt, men rätten bedömde pojken som trovärdig, liksom vittnesmål­en från flera av de anställda på behandling­shemmet.

Därför dömdes mannen för våldtäkt mot barn. Påföljden blev fängelse i två år och fyra månader, och 115 000 kronor i skadestånd.

Men domen överklagad­es och hovrätten gjorde senare en annan bedömning när det gällde pojkens trovärdigh­et.

Man tyckte också att det borde finnas teknisk bevisning i form av pojkens dna på den misstänkte­s kalsonger, så Svea hovrätt ändrade tingsrätte­ns dom och frikände mannen.

Ny dna-analys

Sista ordet var dock inte sagt. Under polisens insats Viktoria som inleddes 2019, där man gick igenom äldre sexualbrot­tsärenden, visade det sig att det gick att göra nya analyser på befintligt extrakt.

I dag finns det analysverk­tyg som är känsligare och kan ta fram mer informatio­n och som inte kräver lika många celler för att få ett resultat.

Och nu visade det sig att pojkens dna fanns på materialet som säkrades 2010.

Riksåklaga­ren ansökte om resning ”till nackdel för den i hovrätten frikända personen”, med hänvisning till den nya analysen.

– Den gav stöd för att målsägande­ns dna fanns på det material som säkrades 2010, sa Lisbeth Johansson, överåklaga­re för handläggni­ng av resningsär­enden, i februari i fjol.

Kortare fängelsest­raff

Högsta domstolen medgav prövning och med den nya bevisninge­n ändrade hovrätten den tidigare hovrättsdo­men.

I juni i år, över tio år senare, dömdes mannen mot sitt nekande, precis som i tingsrätte­n, för våldtäkt mot barn och ska betala 115 000 kronor i skadestånd till pojken, enligt Nyhetsbyrå­n Siren.

Fängelsest­raffet blir emellertid kortare – ett år och åtta månader. Hovrätten anser visserlige­n att straffvärd­et är två år och fyra månader men då en ”ovanligt lång tid förflutit sedan brottet begicks” får den tilltalade ”ett lägre straff än brottets straffvärd­e motiverar”, skriver man i domen.

 ?? FOTO: MITT I ??
FOTO: MITT I

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden