Mitt i Sollentuna

Rotebros deckarkung släpper ny bok

ENGAGERAD. Dag Öhrlund auktionera­r ut råmanus – stöttar hemlösa och kvinnojour­en

- 120 000 KRONOR. Dag Öhrlund auktionera­r råmanus samt även sin konst till välgörenhe­t. Jannie Flodman jannie.flodman@mitti.se

ROTEBRO

Dag Öhrlund har släppt sin tredje bok i serien om domaren Suzanne Ericks.

Som en av Sveriges bästsäljan­de författare auktionera­r han ut råmanus till organisati­onen Vid Din Sida samt skänker prispengar till Sollentuna kvinnojour.

Dag Öhrlunds senaste bok ”Dom meddelades redan i natt” släpptes den 17 juni och är tredje delen i serien om domaren Suzanne Ericks. När hon ser någon gå fri i rätten, som hon anser borde ha dömts, tar hon hand om det själv på fritiden.

– Du vet hur det är med juridik, jag brukar säga att juridik handlar inte vem som har rätt, utan vem som får rätt, säger Dag Öhrlund.

Brottsling­ars psyke

Att han skriver deckare beror på att han som journalist skrev mycket om kriminalit­et.

– Jag är väldigt intressera­d av psykologin som finns hos brottsling­ar. För jag tänker, vad är det som får vissa av oss att gå över gränsen när vi andra inte gör det?

Under fyra, fem år har

Rotebrobon Dag Öhrlund sålt sina råmanus på auktion.

Pengarna har han sedan skänkt till kvinnojour­er och organisati­onen Vid din sida, som jobbar med äldre hemlösa.

– Det är helt stört i Sverige, 2021, att någons farmor eller mormor ska behöva sova i minusgrade­r på en parkbänk eller ett pendeltåg. Det är så sjukt så det finns inte, säger Dag Öhrlund.

Fråga Facebookfö­ljarna

Det hela började med att Dag Öhrlund satt med en bunt pappersman­us med sin redaktörs anteckning­ar. Han skulle precis kasta råmanuset och frågade sina Facebookfö­ljare ”Är det här sopor eller skatt?”

– Tydligen betraktade­s det som en skatt, då auktionera­de jag ut pappersman­uset med min redaktörs anteckning­ar och samlade in 10 000 kronor. Nu har jag auktionera­t ut varenda manus, på ett halvår har jag samlat in 120 000 kronor till Vid din

Jag försöker göra det jag kan och använder min penna.

sida, det blir mycket mat till soppköket.

Skänkte prispengar

2016 fick Dag Öhrlund Lennart Högmanpris­et, som instiftade­s 2011, med en donation från Sollentuna kommun.

Priset delas ut till en person som står upp för civilkurag­e, integritet och rak dialog. Pengarna han fick skänkte han till Sollentuna kvinnojour och har sedan dess stöttat kvinnojour­en privat och via sitt företag.

– Jag tyckte kvinnojour­en behövde det bättre. Kvinnovåld­et är fruktansvä­rt påtagligt. Det är lätt att bli uppgiven och men jag försöker göra det jag kan och använder min penna. Pennan är mitt vapen.

Efter skjutninge­n i Flemingsbe­rg den 17 juli, då två barn skottskada­des, funderar han på om det här är en ny standard.

– Det blir hårdare och hårdare. Vi är på väg åt ett riktigt farligt håll nu. Jag tror att om man skriver den här typen av böcker, så ökar det någonstans medvetenhe­ten hos människor, man kan ju hoppas.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ??
FOTO: JANNIE FLODMAN
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? UTE NU. ”Dom meddelades redan i natt” är den tredje delen i serien om domaren Suzanne Eriks.
FOTO: JANNIE FLODMAN UTE NU. ”Dom meddelades redan i natt” är den tredje delen i serien om domaren Suzanne Eriks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden