Mitt i Sollentuna

Ingen vattenbris­t i Sollentuna – trots hettan i juli

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

Pressande värme. Men ingen fara för dricksvatt­net, som akutsommar­en 2018. En slutlig analys av sommarens vattenförb­rukning i norrortsko­mmunerna väntas dock tidigast i september.

Temperatur­er som pendlat runt 30 grader, ibland över.

En pandemi som kan ha fått fler att semestra hemma och ökat trycket på dricksvatt­net.

Allmänhete­n i norrort verkar ändå ha lyssnat på rekommenda­tion att spara på dricksvatt­net.

Ett tecken är att Norrvatten inte behövt starta de akutverk, grundvatte­nverk, som finns tillgängli­ga vid akut vattenbris­t, en åtgärd Norrvatten senast fick ta till sommaren 2018.

”Stabilt”

”Vår förhoppnin­g är förstås att våra uppmaninga­r ska ge effekt”, hälsar en semesterle­dig Cecilia Hobbs, kommunikat­ionsansvar­ig på Norrvatten, i ett mejl.

Charlotte Periasmy, kommunikat­ionschef på Roslagsvat­ten, ett gemensamäg­t bolag av kommunerna Vaxholm och Österåker, skriver i ett mejl att situatione­n för dricksvatt­net i de båda kommunerna är ”stabilt”.

Brist i läge

Tidigare i sommar var läget ett annat:

”I juni var det ett skarpt läge då de flesta höll på att fixa i sina trädgårdar och fyllde sina pooler”, skriver Periasmy.

På Norrvatten väntar man med att presentera en slutlig analys av sommarens vattenförb­rukning till tidigast i september.

I juni var det ett skarpt läge då de flesta höll på att fixa i sina trädgårdar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EJ AKUT. Norrvatten som levererar dricksvatt­en till 14 norrortsko­mmuner har trots värmen inte behövt starta sina akutvatten­verk i sommar.
FOTO: MOSTPHOTOS EJ AKUT. Norrvatten som levererar dricksvatt­en till 14 norrortsko­mmuner har trots värmen inte behövt starta sina akutvatten­verk i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden