Mitt i Sollentuna

Fri förfogande­rätt, full äganderätt och efterarv

 JURIDIK · Den som mottar arv med äganderätt får göra vad han eller hon vill med egendomen.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Vi är fem syskon som ärvt vår svägerska. I hennes testamente står det att all kvarlåtens­kap ska med äganderätt tillfalla oss. Och att den egendom som har förordnats, även den egendom som kommer i dess ställe, ska utgöra enskild egendom.

Ett av syskonen (en bror) har avlidit och nu även hans efterlevan­de maka. Inga barn fanns. Vår fråga är vad ovanståend­e ”äganderätt” och ”enskild egendom” betyder. Inget testamente finns, så makarnas syskon är arvtagare.

Det är alltid svårt att tolka ett testamente utan att ha det framför sig. Men jag ska svara på dina frågor utifrån vad jag antar var tanken med testamente­t.

Man kan ärva egendom antingen med full äganderätt eller fri förfogande­rätt. Om ett testamente innehåller föreskrift­er om efterarv ärver testaments­tagaren egendomen med fri förfogande­rätt. Då är tanken att någon annan ska ärva den avlidnes arv efter att den första testaments­tagaren också gått bort.

Att ärva med äganderätt innebär att arvtagaren inte behöver ta hänsyn till några efterarvin­gar. Den som mottar det arvet får alltså göra vad han vill med egendomen. Personen kan även ge och testamente­ra bort egendomen. Att det man ärvt ska utgöra enskild egendom innebär att egendomen vid en eventuell bodelning med en partner inte ingår i bodelninge­n. Arvet ska inte delas parterna emellan, utan den delen av egendomen som är ett arv behålls på den parts sida som ärvde den.

Om er bror gick bort före sin maka och inte hade några barn eller något testamente ärvde dock makan hela hans kvarlåtens­kap med fri förfogande­rätt. Så även om er svägerskas arv inte ingick i bodelninge­n så ärvde hon allt ändå. Nu när även broderns maka har gått bort har dock broderns efterarvin­gar rätt till hans andel av arvet. Om föräldrar inte finns i livet är ni syskon hans närmaste arvingar nu.

När man beräknar vad som ska gå till er broders syskon och vad som ska gå till makans syskon ska den del som utgjorde ett arv från er svägerska gå till er utöver den andel er bror hade genom bodelning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden