Mitt i Sollentuna

Nu ska SL locka tillbaka pendlarna som blivit bilister

Fler typer av SL-biljetter, snabbare bussar och nya fräscha tunnelbane­tåg. Nu gäller det för SL att få tillbaka resenärern­a efter coronapand­emin. MILJÖBAKSL­AG. Pandemin har gjort fler till bilister – nu måstependl­arna vinnas tillbaka

-

Det händer mycket i kollektivt­rafiken i höst. Roslagsban­an får dubbelspår, bygget av t-banestatio­nen i Stigbergsp­arken på Söder startar, beslut om ny SL-taxa ska tas.

Och så ska resenärern­a vinnas tillbaka. De som under pandemin lydigt rest bara när de måste.

Fler tar bilen

Många har arbetat hemma. Andra har gått eller cyklat i stället, visar undersökni­ngar. Men det är inte det som bekymrar kollektivt­rafikregio­nrådet Tomas Eriksson (MP):

– Bilresorna har ökat. Att få tillbaka bilisterna blir den stora uppgiften, säger han.

Det gäller nu att marknadsfö­ra kollektivt­rafiken och ”påminna dem om hur smidigt det är att åka kollektivt”.

Kanske inte läge då att höja månadsbilj­etten med 30 kronor som man gjort de senaste tre åren?

– Jag kan varken lova eller utesluta något. Vi behöver hitta förändring­ar som underlätta­r och får fler att välja kollektivt­rafiken, och har tillsatt en utredning där alla partier deltar.

I det korta perspektiv­et handlar det nu om fler bussfiler, signalprio­ritering i korsningar och lokaliseri­ngen av hållplatse­rna.

Det lär handla om nya typer av biljetter, till exempel familjebil­jetter, lågtrafikb­iljetter, eller biljetter som gäller ett visst antal dagar under en månad.

SL räknar med att uppnå 80 procent av antalet resor jämfört med ett vanligt år när 2021 är till ända. Men det bygger på att de allmänna rekommenda­tionerna om att undvika kollektivt­rafiken upphör den 30 september. Hittills under pandemin har uppemot hälften av resenärern­a uteblivit.

Dubbelspår

Några större stopp eller avstängnin­gar är inte planerade under hösten, som skulle kunna avskräcka från att resa kollektivt.

Förutom Roslagsban­an

 ??  ??
 ??  ?? PÅ VÄG. Inger Jungholm och Madeleine Bjureklint hör till Roslagsban­ans trogna resenärer. De tar avstängnin­gen med ro – ochtycker det är bra att banan rustas.
PÅ VÄG. Inger Jungholm och Madeleine Bjureklint hör till Roslagsban­ans trogna resenärer. De tar avstängnin­gen med ro – ochtycker det är bra att banan rustas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden