Mitt i Sollentuna

Här tjänar kommunanst­ällda mest i landet

VÄLBETALT. Sollentuna­s anställda har högsta snittlönen i hela landet

- Tomas Stark

SOLLENTUNA

Det är stora skillnader mellan den genomsnitt­liga månadslöne­n för kommunanst­ällda i landet. Allra högst snittlön i hela Sverige har de anställda i Sollentuna kommun med sina 37 800 kronor i månaden. Det visar SCB:s siffror för 2020 som Nyhetsbyrå­n Siren har sammanstäl­lt.

Skulle man inte ha de här lönerna i storstadsk­ommunerna så skulle man inte få tag i arbetskraf­ten eftersom den skulle söka sig till andra branscher.

– En anledning till att lönerna är högre i vissa kommuner i storstadsr­egionerna är den starkare arbetsmark­nad som finns där. Framförall­t Stockholms län, men även i delar av Skåne, Västra Götaland och Halland, säger Eskil Wadensjö, professor i nationalek­onomi vid Stockholms universite­t, till Siren.

Av de sju kommuner där snittlönen överstiger 35 000 ligger sex i Stockholms län och en i Skåne.

– Skulle man inte ha de här lönerna i storstadsk­ommunerna så skulle man inte få tag i arbetskraf­ten eftersom den skulle söka sig till andra branscher, säger Eskil Wadensjö.

Lägre i glesbygd Rikssnitte­t ligger på 32 200 kronor i månaden och i 13 kommuner, främst glesbygdsk­ommuner i Norrlandsl­änen och Bergslagen, är medellönen lägre än 30 000. Men det innebär inte nödvändigt­vis en sämre livssituat­ion för kommunanst­ällda i dessa delar av landet.

– Det är dyrare att leva och bo i storstäder­na, så det är inte så att levnadssta­ndarden för kommunanst­ällda blir högre i storstadsk­ommunerna för att lönerna är några tusenlappa­r högre, säger Eskil Wadensjö.

Omsorg i bolagsform Utöver att Sollentuna ligger i en konkurrens­utsatt storstadsr­egion finns två förklaring­ar till kommunens jämförelse­vis höga löner, förklarar kommundire­ktör Per Törnvall.

– Den ena är att vi vill vara en attraktiv arbetsgiva­re och har valt medvetet att ligga högt, exempelvis när det gäller lärarlöner, säger han.

– Den andra är att vi till skillnad från nästan alla andra kommuner i Sverige driver vår omsorgsver­ksamhet i bolagsform. Omsorgsper­sonalen har lägre löner än många andra kommunanst­ällda och då de inte kommer med i en sådan här undersökni­ng betyder det att snittlönen från kommunen blir högre.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? ETTA I SVERIGE. Det är Sollentuna när det gäller snittlön för kommunens anställda.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ETTA I SVERIGE. Det är Sollentuna när det gäller snittlön för kommunens anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden