Mitt i Sollentuna

”Tänk vad ett vackert rådjur kan ställa till med!”

- Karl Henriksson (KD) Kommunalrå­d och ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden, Huddinge kommun

Dagens seniorer är mer aktiva än någonsin. De är friskare och piggare än tidigare generation­er, på alla tänkbara sätt. Ändå finns det en föråldrad syn på vad man kan bidra med efter att man har fyllt 65. Trots att den allmänna pensionsål­dern infördes för över 100 år sen, när livslängde­n var avsevärt kortare än nu och människan inte förväntade­s leva mer än några år efter 65-årsdagen.

Många äldre både vill och kan fortsätta arbeta. Men ålderism och negativa attityder mot äldre inom arbetslive­t är ett av de största hindren mot detta, enligt Seniordele­gationens slutbetänk­ande från förra året. Redan i 40-årsåldern sjunker sannolikhe­ten rejält för att en arbetssöka­nde ska bli kallad till en jobbinterv­ju. Så tidigt klassas man som ”gammal”.

Den här inställnin­gen håller inte, varken för den enskilde eller samhället i stort. Demografis­ka utmaningar väntar runt hörnet, där den arbetande delen av befolkning­en minskar till förmån för den som behöver försörjas. Samtidigt som behovet av personal inom viktiga välfärdsyr­ken ökar.

Kristdemok­raterna är drivande i att förbättra situatione­n för äldre. Under Alliansens tid i regeringss­tällning bidrog vi till att sänka skatten för pensionäre­r hela fem gånger. Och tack vare KD/M-budgeten lyckades vi ta bort den särskilda löneskatte­n för äldre, som infördes av den rödgröna regeringen. I Huddinge var det på KD:s initiativ som kommunen ändrade reglerna för lärare över 67 år så att de kan få läsårsanst­ällningar istället för bara timvikaria­t.

Att jobba skänker både mening och gemenskap, för att inte tala om mer pengar i plånbok vilket i sin tur leder till mer frihet. Även samhället tjänar på detta i form av ökade skatteintä­kter. Vi måste ta till vara på alla som vill och kan bidra, oavsett ålder. Attitydern­a mot äldre på arbetsmark­naden behöver förändras. Det behöver bli enklare och mer lönsamt för äldre att fortsätta jobba.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRISKARE. Dagens 65+ är betydligt friskare och när allmän pension en gång infördes. Många skulle kunna fortsätta jobba i flera år. Om de fick. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS FRISKARE. Dagens 65+ är betydligt friskare och när allmän pension en gång infördes. Många skulle kunna fortsätta jobba i flera år. Om de fick. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden