Mitt i Sollentuna

Rekordmång­a stockholma­re vill sälja sina hus

”Det har bidragit till bättre balans mellan utbud och efterfråga­n”

- Jonas Berge

Rekordmång­a stockholma­re ville sälja sina hus i juli. Antalet nya villaannon­ser på Hemnet var till och med fler än förra sommaren.

I juli var 913 villor i länet till salu på Hemnet. Det är något färre än i fjol (4 procent). Samtidigt var inflödet av nya villor rekordhögt, 312, jämfört med 299.

– Att det är ett, för säsongen, rekordhögt inflöde samtidigt som utbudet ligger på rekordlåga nivåer, beror på den ovanligt heta villamarkn­aden vi haft det senaste året. Det har medfört att relativt få villor ligger kvar på marknaden en längre tid. Därmed hålls utbudet nere trots ett högt publicerin­gstryck de senaste två månaderna, säger Erik Holmberg, marknadsan­alytiker på Hemnet.

”Bättre balans på marknaden”

På villamarkn­aden fortsatte det stora inflödet från juni. En anledning tror Erik Holmberg är att många av dem som avvaktat med att sälja agerar när restriktio­nerna börjar lätta, en annan att säsongsmön­stret blivit annorlunda när fler semestrar på hemmaplan.

– Det har bidragit till en marknad med bättre balans mellan utbud och efterfråga­n, säger han.

När det gäller lägenheter var 5 153 stycken till salu i juli. Det är 14 procent färre än i fjol men fler än motsvarand­e månad åren dessförinn­an. Av de bostadsrät­ter som fanns till salu publicerad­es 1 907 i juli. Även det är lägre än 2020 men högre än normalt historiskt sett. Räknar man in juni överträffa­r utbudet till och med förra året.

Frågan alla nu ställer sig är åt vilket håll priserna ska gå i höst.

I Hemnets köparbarom­eter i augusti minskade prisförvän­tningarna för tredje månaden i rad. Av de tillfrågad­e köparna uppgav 22 procent att de trodde på sjunkande priser det kommande halvåret, vilket är 7 procentenh­eter fler än i juli.

Färre tror på stigande priser

Samtidigt minskade andelen som tror att priserna ska stiga ännu mer från 44 till 37 procent.

– Prisförvän­tningarna fortsätter att minska, vilket sannolikt innebär en större försiktigh­et bland köpare framöver. Det kan i sin tur dämpa prisutveck­lingen. Samtidigt ser vi fortsatt höga nivåer i andelen som planerar att köpa bostad, vilket talar för att den höga efterfråga­n håller i sig även fortsättni­ngsvis, säger Erik Holmberg.

Att det är ett rekordhögt inflöde samtidigt som utbudet ligger på rekordlåga nivåer, beror på den ovanligt heta villamarkn­aden vi haft det senaste året.

 ??  ??
 ??  ?? PASSAR PÅ. Hemnets analytiker Erik Holmberg tror att många säljare har avvaktat tills restriktio­nerna börjatt lätta.
PASSAR PÅ. Hemnets analytiker Erik Holmberg tror att många säljare har avvaktat tills restriktio­nerna börjatt lätta.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden