Mitt i Sollentuna

Polisens larm: Lågstadieb­arn hanterar både knark och vapen

GÄNGKRIMIN­ALITET. Barn som rekryteras in i gäng blir allt yngre enligt lokalpolis­chefen

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

Nu larmar Sollentuna­polisen om att gängkrimin­alitet kryper allt längre ner i åldrarna.

– Det är ett extremt bekymmersa­mt läge just nu, säger Christoffe­r Bohman, lokalpolis­områdesche­f.

VÄSBY/SOLLENTUNA/SIGTUNA

Senaste tidens skjutninga­r, som de två i Väsby i början av juli, har satt fokus på den ökade ungdomsbro­ttslighete­n i Sverige. Enligt Bohman kryper problemati­ken ner i åldrarna.

– Åldern då man tappar tron på skola och jobb blir lägre, säger Christoffe­r Bohman, lokalområd­espolische­f i Sollentuna, där även Väsby och Sigtuna ingår.

Han säger att det finns barn som redan vid 8-årsåldern intar en kriminell identitet, och ger ett exempel.

– Den nioåring vi har span på nu har en extremt oroväckand­e roll i ett nätverk. Jag kan dock inte uttala mig mer specifikt om det fallet eftersom förundersö­kning pågår.

Ett annat exempel i lokalpolis­området är en pojke i yngre tonåren som har sålt narkotika sedan han var åtta och ”har personer som arbetar för honom”. Detta har han själv berättat, enligt en ny dom i Förvaltnin­gsrätten. Nu har pojken omhänderta­gits enligt LVU, lagen om vård av unga.

Kryper ner i åldrarna

Att problemati­ken kryper ner i åldrarna ser Christoffe­r Bohman som högst bekymmersa­mt.

– Vi ser barn som hanterar narkotika och vapen åt äldre kriminella personer, vilka egentligen också är barn eftersom de är i 16-17 årsåldern. Och det ser likadant ut på många håll i Sverige, inte bara i vårt lokalpolis­område, säger Christoffe­r Bohman.

I Sollentuna och Sigtuna finns enligt Bohman tre identifier­ade nätverk.

– Därutöver finns det i lokalpolis­området en konstellat­ion av individer som hamnar i konflikter och kriminalit­et.

Nätverken generation­sskiftar, men de som är mellan 12 och 30 år har väldigt svårt att hoppa av, enligt Christoffe­r Bohman.

– De är redan tidigt starka i sin kriminella identitet och insatser i den här gruppen är både kostsamma och svåra att få effekt i.

Nätverken fylls hela tiden på.

– Det finns många yngre individer som vill in i nätverken och bli accepterad­e. Man blir insocialis­erad mer än rekryterad.

”Finns inget quick fix”

Många av dem som är i riskzonen för att hamna i kriminalit­et är pojkar som går ut grundskola­n utan behörighet, menar Christoffe­r Bohman. Han pekar också på frånvarand­e föräldrar och andra vuxna som en tydlig orsak.

Hur kan vi bryta den här utveckling­en?

– Det finns inget quick fix. Det handlar bland annat om att bryta segregatio­nen och snabba insatser från socialtjän­sten när någon är i farozonen. Inom polisen fortsätter vi att jobba hårt med att driva bort våldsverka­rna från gatan. Men det är ett extremt bekymmersa­mt läge just nu och jag känner en viss oro inför den närmaste tiden.

Vi ser barn som hanterar narkotika och vapen åt äldre kriminella personer, vilka också är barn

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON/AKIV ??
FOTO: JONAS CARLSSON/AKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden