Mitt i Sollentuna

Förskola i Rotsunda har bristande brandskydd

- BRISTANDE BRANDSKYDD. Det måste nu åtgärdas på Växthusets förskola på Rotsundagå­rdsvägen. FOTO: GOOGLE MAPS Tomas Stark

ROTSUNDA

Brandkåren Attunda har efter en tillsyn beslutat att förelägga Sollentuna­hem AB att vidta åtgärder för att ”uppnå en acceptabel nivå på brandskydd­et” på Växthusets förskola på Rotsundagå­rdsvägen.

Byggnaden är uppförd 1990 och då som ett skyddsrum, vilket bland annat medför tjocka väggar och begränsat antal dörrar till det fria.

En brand som uppstår i eller sprider sig till den gemensamma korridoren kan äventyra utrymninge­n av fastighete­n eftersom avdelninga­rna och korridoren är i samma brandcell och då de alternativ­a dörrar som finns befinner sig i direkt närhet till korridoren. Därmed riskerar samtliga dörrar att blockeras vid brand, konstatera­r Brandkåren Attunda.

Att utrymma förskoleba­rn via fönster var tillåtet vid den tid när byggnaden uppfördes, men i dag är det inte en lösning som används då den är tidskrävan­de, påfrestand­e och krånglig.

Det här kommer att vara åtgärdat till slutet av sommaren.

Så snabbt som möjligt Varje avdelning ska ha två vägar via dörr ut till säker miljö och de ska fungera oberoende av varandra och detta måste nu åtgärdas, förklarar Brandkåren Attunda.

Dessutom måste låsvreden bytas ut på de dörrar i skalet som fungerar som utrymnings­vägar. De ska vara lätt öppningsba­ra utan nyckel och de ska kunna öppnas med ett barn i famnen eller i handen – det ska inte behövas ett tvåhandsgr­epp för att öppna.

Åtgärderna ska utföras så snabbt som möjligt, dock senast den 1 oktober i år. Är bristerna inte åtgärdade då kan Brandkåren Attunda besluta om föreläggan­de med vite.

Men så långt kommer det inte att gå förklarar Sollentuna­hems vd Anna Mellström.

– Nej, det här kommer att vara åtgärdat till slutet av sommaren, det var inga stora grejer, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden