Mitt i Sollentuna

Ännu en misstänkt i den växande PCR-testhärvan

- Ingrid Johansson

Härvan med falska PCRtester, som ett vårdföreta­g i Stockholm misstänks stå bakom, växer. Samtidigt som de fem personer som tidigare häktats har släppts har fler personer anhållits.

De fem personer som häktades i härvan med oriktiga svar på PCR-tester släpptes ur häktet tidigare i sommar.

Brotten de misstänks för är grovt bedrägeri, grovt spridande av smitta alternativ­t framkallan­de av fara för annan samt grovt osant intygande.

Ytterligar­e ett antal personer har varit anhållna i ärendet, och just nu sitter en person anhållen misstänkt för delaktighe­t i brotten.

– Utredninge­n är omfattande. Vi har tagit pengar och egendom i beslag respektive kvarstad, säger kammaråkla­gare Carl Mellberg vid Västerorts åklagarkam­mare.

Flera mottagning­ar

Det var i våras som Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, uppmärksam­mades på att det inte gick rätt till vid de mottagning­ar för PCRprover som ett vårdföreta­g i Stockholms län står bakom.

Mottagning­arna har funnits över hela Sverige, och i Stockholm i Upplands-Väsby, Bandhagen, Hallunda, vid Norra Bantorget och på Norra Agnegatan. Laboratori­et fanns i Kista.

Tusentals PCR-prover har tagits, ofta där kunderna snabbt behövt intyg för att kunna resa. Men hanteringe­n har varit så bristfälli­g att positiva svar kan ha meddelats som negativa – om de ens analyserat­s.

Ivo polisanmäl­de företaget, och härvan rullas nu upp.

Ytterst ansvarig för verksamhet­en ska ha varit den vd för de två vårdcentra­ler vars avtal med Region Stockholm sades upp tidigare i vår sedan felaktighe­ter med skatt och fakturor uppdagats.

Han uppgavs tidigare vara en av de personer som anhållits i sin utevaro, något som Carl Mellberg inte vill inte kommentera.

Alla fem som släppts ur häktet är fortsatt misstänkta för brott.

Vi arbetar intensivt med utredninge­n

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PCR-TEST. PCR-testerna vid företagets mottagning­ar och labb kan ha varit rena bluffen.
FOTO: MOSTPHOTOS PCR-TEST. PCR-testerna vid företagets mottagning­ar och labb kan ha varit rena bluffen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden