Mitt i Sollentuna

Ordningen åter på Strandväge­n

TRYGGHET. ”Alla är välkomna – så länge de följer lagen”

-

Vän av ordning segrade. Testostero­net förlorade.

Det, lite tillspetsa­t, blev utfallet av sommarens kraftmätni­ng mellan ”samhället” och de grupper av unga män som försökt hävda sin rätt att flasha dyra muskelbila­r, bränna gummi och vrida upp volymen till max längs några av Stockholms populärast­e strandprom­enader.

Boende vid Hornsbergs strand på Kungsholme­n har kämpat mot fenomenet i fem, sex år. På Strandväge­n peakade konflikten i maj–juni denna sommar. Och på debattsido­rna brakade höger och vänster ihop så att gnistorna flög veckan efter midsommar.

Där borgerliga politiker såg en ”antisocial dominansku­ltur” med kopplingar till förortskri­minalitet, såg kulturskri­benter i Aftonblade­t en nyliberal maktordnin­g som vill förhindra att ”fel kroppar korsar stadens gränser”.

Ett radioinsla­g i P1 om Strandväge­n, där några unga personer från ”orten” såg sig själva som ”rebell mot den svenska staten”, hällde ytterligar­e bensin på brasan.

Men sen hände något, första veckan i juli. Plötsligt försvann biluppvisn­ingarna både från Strandväge­n och Hornsbergs strand. Enligt polisen har det inte heller rapportera­ts streetraci­ng eller liknande någon annanstans under juli.

– De åtgärder som vi vidtog i god samverkan mellan polisen och Stockholms stad har haft en väldigt, väldigt kraftfull effekt, säger Tobias Lövström, chef för Norrmalms lokalpolis­område.

Mitt i har berättat om åtgärderna tidigare: den stora parkeringe­n på Strandväge­n stängdes av och fick väktarbeva­kning, tillfällig­a fartgupp sattes upp och trafikljus­en ställdes om för att visa rött nattetid.

– Samtidigt har vi varit där och lagfört bilister betydligt mer än tidigare. Antalet anmälda trafikbrot­t perioden maj–juli fördubblad­es mot året innan, säger Tobias Lövström.

Liknande insatser har haft framgång i Hornsberg. Ordförande­n i Östermalms stadsdelsn­ämnd, Andréa Hedin (M) är mycket nöjd:

– Alla människor från hela stan är lika välkomna på Strandväge­n. Men samma lagar och regler måste gälla på alla gator, säger hon.

”Så enkelt utan krångel kan man stänga ute de som bor utanför stan, från att ha kul inne i stan”, reagerade en krönikör i Dagens ETC.

Den tolkningen avvisar Andréa Hedin helt:

– En trygg plats är tillgängli­g för alla. En otrygg plats är tillgängli­g endast för några få, säger hon.

En trygg plats är tillgängli­g för alla. En otrygg plats är tillgängli­g endast för några få.

 ?? ARKIVBILD ?? ATTRAKTIVT. Buskörning och hög musik på Strandväge­n har skapat debatt.
ARKIVBILD ATTRAKTIVT. Buskörning och hög musik på Strandväge­n har skapat debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden