Mitt i Sollentuna

Chablis och champagne till kräftskiva­n

ALLT I ETT. Perfekt även till osten och som fördrink

- FOTO: MOSTPHOTOS

Nu är det högsäsong för de läckra kräftorna. Vilket vin passar bäst till dessa skaljdjur är frågan? Vi dricker gärna ett torrt vitt vin. Svaret faller på ett svalt klassiskt chablisvin! Tycker vi, men en läcker sval champagne är inte heller fel till kräftorna.

Vad är det som gör att både chablis och champagne passar så bra till kräftorna? Det är att båda vintyperna har en tydligt markerad syra som rår på de salta och dillkrydda­de kräftorna. Vidare har dessa viner en återhållen fruktighet som inte dominerar skaldjuren­s finstämda aromer.

Det är helt enkelt en underbar match som passar perfekt. Men det bästa av allt är att både chablisvin­et och bubblet passar perfekt även till den efterfölja­nde osten och som fördrink. Allt i ett med andra ord!

Diebolt-Vallois Prestige Brut Nr 7723. Pris 399 kr

Vacker och inbjudande, och inte bara flaskans design utan även insidan. Perfekt till höstens skaldjur med sin fina mineralite­t och generösa frukt. Tydligt äpplig med fylliga citrusfruk­ter och lång härligt svalkande mineralite­t.

Petit Chablis La Chablisien­ne 2020 Nr 5585. Pris 139 kr

En av mina favoriter när det gäller lättillgän­gligt och gott vin. Prisvärd och perfekt kompanjon till allt från ostron till kräftor. Kräftornas vän.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard 2019 Nr 5588. Pris 139 kr

Brocard har under många år varit leverantör av chablis till det svenska folket.

Vinet fungerar förträffli­gt till skaldjuren.

Petit Chablis

William Fèvre 2018

Nr 72294. Pris 199 kr

Vill du ha lite extra och lyx ska du välja William Fevres Petit Chablis. Friskt rent och gott. Kostar lite mer men smakar också mer.

Chablis Clotilde Davenne 2019 Nr 6307. Pris 175 kr Charmiga Clotilde Davenne är en firad vinmakersk­a i Chablis.

Hon skapar typiska chablisvin­er vilket gör det till ett härligt val till ostar och saltare skaldjur som kräftor och räkor. Bra avslut med karaktäris­tisk chabliskän­sla.

Chablis Thierry Mothe 2019 Nr 5564. Pris 159 kr Domaine Thierry Mothe har skapat ett rätt lätt chablisvin. Vinet fungerar bra tillsamman­s med kräftor och lagrad hårdost. Även bra som aperitifvi­n.

 ??  ?? AROMER. Både chablis och champagne har en återhållen fruktighet som inte dominerar skaldjuren­s finstämda aromer.
AROMER. Både chablis och champagne har en återhållen fruktighet som inte dominerar skaldjuren­s finstämda aromer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden