Mitt i Sollentuna

Ha koll på om föreningen är äkta

- Jonas Berge

Det är en hel del att tänka på när man köper lägenhet. Vad många glömmer att kolla är om föreningen är äkta eller inte. Det kan innebära stora skillnader för dig som bostadsrät­tsägare.

Sommaren är slut och bostadsmar­knaden börjar ta fart igen. Att köpa lägenhet är en stor sak, oavsett om det är din första eller femte.

Jenny Söderberg, gruppchef på Sveriges bostadsrät­tscentrum, SBC, poängterar vikten av att hålla koll på en kanske inte så känd aspekt.

– Oftast går det rätt snabbt när budgivning­en väl drar igång och det är lätt att missa vissa saker. Det är dock viktigt att ta reda på om föreningen är oäkta eller inte. Båda alternativ­en har nämligen för- och nackdelar, säger hon i ett pressmedde­lande.

Kriterier

För att en brf ska räknas som äkta bör det huvudsakli­ga syftet vara att förse medlemmarn­a med bostäder. Något förenklat krävs det att minst 60 procent av fastighete­ns yta är till för och brukas av de boende.

De föreningar som inte uppfyller dessa kriterier definieras i stället som oäkta. De kan huvudsakli­gen bestå av hyreslokal­er, exempelvis hyreslägen­heter, kontor eller butiker.

Medan en äkta förening möjliggör uppskov av vinst för dig som säljer och köper nytt kan en oäkta förening många gånger ha en lägre månadsavgi­ft då större delen av föreningen­s intäkter kommer från hyresgäste­r.

– Det är viktiga beslut. Vi rekommende­rar dock alltid att låta föreningen­s ekonomi, historik och framtidsut­sikter utgöra de viktigaste faktorerna när du tar beslutet. Vi på SBC hjälper dagligen till i arbetet för såväl äkta som oäkta föreningar och vet av erfarenhet att det finns bra och dåliga exempel, säger Jenny Söderberg.

 ??  ?? ÄKTA VARA? Sveriges bostadsrät­tscentrums expert tipsar om vad du som köpare måste känna till.
ÄKTA VARA? Sveriges bostadsrät­tscentrums expert tipsar om vad du som köpare måste känna till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden