Mitt i Sollentuna

Ärver min makes särkullbar­n mig?

JURIDIK · Särkullbar­n har inte arvsrätt efter en ingift part.

-

Jag har en fråga angående särkullbar­n. Om man gifter sig med någon som har vuxna barn. Blir dessa vuxna barn då ens särkullbar­n med arvsrätt och så vidare. Vad händer vid en skilsmässa? Förlorar då särkullbar­nen arvsrätten?

En person som är gift med en person med barn från ett tidigare förhålland­e har själv inga särkullbar­n. Det är personen som har barn sen tidigare som har särkullbar­nen på sin sida.

Att man gifter sig med en person med särkullbar­n betyder inte att man “tar över” särkullbar­nen. Särkullbar­nen har inte arvsrätt efter den ingifta parten.

Enda sättet att ärva någon som man inte är gift med eller inte är släkt med en är genom testamente eller adoption. Så länge personen som gift sig med någon med barn inte själv adopterar de barnen eller skriver att de ska ärva genom testamente ärver de inte personen.

Man behöver alltså inte skilja sig från någon för att undvika att makens barn ärver en själv. Däremot har makar rätt till bodelning. Så i det fall du skulle gå bort först kan din make begära bodelning, vilket innebär en hälftendel­ning av din och din makes sammanlagd­a egendom.

Råkar du vara den rikare maken övergår då lite egendom till din make för att ni ska erhålla hälften var. Din makes hälftendel kommer sedan enligt lag ärvas av dennes barn.

Men din hälftendel går till dina arvingar. Vill ni inte att bodelning ska ske er emellan kan man skriva äktenskaps­förord. Då görs ingen hälftendel­ning.

Ditt arv ska efter eventuell bodelning delas upp. Om du inte själv har några egna särkullbar­n är din make din närmaste arvinge. Så om din make ärver dig kommer ditt arv på det sättet gå vidare till din makes barn vid dennes död. Vill du inte att detta sker kan du skriva ett testamente till förmån för någon annan.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden