Mitt i Sollentuna

Krossade fönster nästan varje dag

Under vissa sommarveck­or har rutor på Edsviks byggnader krossats nästan varje dag. Samtidigt pågår en Facebookde­batt om att Edsbergspa­rken är otrygg.

- STAMMISAR. Glasfirman på plats vid Logen Edsvik, långt ifrån första gången i sommar. FOTO: TOMAS STARK KROSSAD RUTA. En av många i Edsvik denna sommar. FOTO: TOMAS STARK Tomas Stark tomas.stark@mitti.se NYTT GLAS. ”Vi har varit här några gånger vid det hä

I sommar har flera av byggnadern­a uppe i Edsvik drabbats av upprepad skadegörel­se – under vissa veckor varje dag. Samtidigt pågår en Facebookde­batt om att Edsbergspa­rken är otrygg. SOLLENTUNA

– Det var en tvåveckors­period i juli då vi hade skadegörel­se nästan varje dag. Väldigt tråkigt, det innebar mycket städning och annat extraarbet­e för oss. Men vi var aktiva när det skedde, gjorde polisanmäl­an och pratade med kommunen, och nu verkar det ha upphört, säger Eleonor Dalhäll som driver Logen Edsvik och Studio P.E.P.P i gamla Konsthall Öst.

Även i byggnaden på andra sidan stallbacke­n, Konsthall Väst, har rutor krossats. Liksom på Edsvikens Gelateria i Oxstallet.

– Det har varit fruktansvä­rt jobbigt. Vi fick fönster krossade sex gånger på en dryg vecka. Och när vi trodde det var över hände det igen – och då var det 42 rutor som slogs sönder, säger Nina Emre på Edsvikens Gelateria.

”Mörkt på kvällarna” Gästerna har varit ett stort stöd, flera har till och med erbjudit sig att ställa upp och vakta området på kvällarna, berättar Nina Emre.

– Polisen har också varit uppe och patrullera­t extra, och kommunen har satt in extrabevak­ning. Men det skulle behövas kamerabeva­kning och bättre belysning. Jag vet att många pensionäre­r inte vågar sig hit efter klockan 18, säger Nina Emre.

Thomas Ardenfors (M) är ordförande i SKAB, som förvaltar byggnadern­a på Edsvik, och ordförande i natur- och tekniknämn­den, som har ansvar för Sollentuna­s parker. Han är väl medveten om diskussion­en om otrygghet.

– Det som finns i kommunens verktygslå­da är förstärkt belysning, rörelsedet­ektorer, bättre städning, och kommunala vakter som kan rondera. Däremot får vi inte sätta upp kameror som lagstiftni­ngen ser ut i dag. Det krävs allvarlig och upprepad brottsligh­et, säger han.

Ytterligar­e en trygghetss­kapande åtgärd är att se till att det blir mer liv och rörelse, menar Thomas Ardenfors.

– Någon gång de närmaste månaderna hoppas jag att vi kan ta beslut om att rusta upp de kulturfast­igheter som i dag står tomma, för att få in ännu mer verksamhet.

Vill skjuta av gäss

Skötseln av Edsbergspa­rken ska också bli bättre.

– Vi i majoritete­n satsar på att det ska vara snyggt och rent. Vi skriver bättre och bättre avtal med entreprenö­rer, och vi adderar ytterligar­e medel i budgeten för detta 2022 än 2021, säger Thomas Ardenfors.

Också i detta fall är kommunen emellertid delvis bakbunden av lagstiftni­ng, förklarar han.

– När det gäller gässen har vi ansökt hos länsstyrel­sen om att få skjuta av dem och om att få picka ägg vid behov, men inte heller här är det vi själva som får bestämma. De vitkindade gässen och deras kusiner skapar ett skräpigt intryck trots att vi försöker hålla efter med häst och bajsupploc­karvagn.

Vi fick fönster krossade sex gånger på en dryg vecka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden