Mitt i Sollentuna

Cykelstöld­erna har skjutit i höjden under pandemin

Cykelstöld­erna har ökat kraftigt i Sollentuna under pandemin

- Tomas Stark

Här sitter bara låset och framhjulet kvar.

Det syntes tydligt redan 2020 då antalet cykelstöld­er mer än fördubblad­es i Sollentuna jämfört med 2019. Corona tros ha bidragit till ökningen. Och pandemin består, liksom den höga nivån på antalet cykelstöld­er.

– Ja, cykelstöld­erna är ett växande problem som Sollentuna lokalpolis­område delar med övriga Sverige. Sommaren är högsäsong för stölderna. Dessutom cyklar folk mer under pandemin då man har undvikit buss och tåg, säger Kristian Bergström, kommunpoli­s i Sollentuna.

I Sollentuna anmäldes 139 stulna cyklar från den 1 januari till den 11 augusti i år, vilket innebär 4,5 cykelstöld­er i veckan.

Stationern­a utsatta

Cykelparke­ringar kring Sollentuna centrum, liksom vid stationern­a i Helenelund, Häggvik, Norrviken och Rotebro, är extra utsatta.

– Det går att förebygga.

Lämna helst inte cykeln vid stationen över natten, säger Kristian Bergström.

Men de senaste åren har antalet stölder från gårdar, villa- och radhustomt­er och garageuppf­arter också ökat, berättar han.

– Där har cyklar tidigare varit ganska fredade, men så är det inte längre. Cyklar kan vara riktigt dyra i dag så jag rekommende­rar absolut att man låser dem även inne i trädgården, och helst ställer dem inne i ett låst förråd. ”Skylta” inte med en fin cykel. Vi kan se på anmälninga­rna att de kommer i sjok i olika områden, tjuvarna åker runt och letar efter cyklar att stjäla.

Lås på rätt sätt

Att låsa fast cykeln då den parkeras vid exempelvis en pendelstat­ion är viktigt, även under dagtid. Det bör dock göras på rätt sätt.

– Titta här. Här sitter bara låset och framhjulet kvar, säger Kristian Bergström och visar på ett ensamt stackars cykelhjul i stället vid Sollentuna centrum.

– Se till att ha ett bra lås, och att låsa fast cykeln i ramen.

Tyvärr är inte ens det någon garanti, konstatera­r han.

Tillfället gör tjuven

Ytterligar­e ett tips från Kristian Bergström är att låsa cykeln även om du bara ska lämna den en mycket kort stund.

– Kanske ska du bara in i affären och köpa en liter mjölk, men lås cykeln ändå. Det kan gå fort, ibland är det tillfället som gör tjuven, och det är så retsamt att bli av med den.

– Se här. De har sågat sönder cykelställ­et. Det är fort gjort med en vinkelslip och sker det samtidigt som ett tåg kommer så dränks ljudet, säger Kristian Bergström och pekar mot det söndersåga­de järnet i cykelställ­et.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? FORTSATT STORT ANTAL. Cykelstöld­erna är kvar på samma höga nivå som i fjol, berättar Kristian Bergström, kommunpoli­s i Sollentuna.
FOTO: TOMAS STARK FORTSATT STORT ANTAL. Cykelstöld­erna är kvar på samma höga nivå som i fjol, berättar Kristian Bergström, kommunpoli­s i Sollentuna.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? SÖNDERSÅGA­T STÄLL. Sannolikt gjort med en vinkelslip, tror Kristian Bergström.
FOTO: TOMAS STARK SÖNDERSÅGA­T STÄLL. Sannolikt gjort med en vinkelslip, tror Kristian Bergström.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? BARA FRAMHJULET KVAR. Resten av cykeln har tjuvar tagit.
FOTO: TOMAS STARK BARA FRAMHJULET KVAR. Resten av cykeln har tjuvar tagit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden