Mitt i Sollentuna

Kvinna låtsades vara hemtjänst och stal äldres betalkort

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

En kvinna i 30-årsåldern har lurat nio äldre personer i Norrort på sammanlagt cirka 130 000 kronor. Det äldsta offret var en kvinna på 100 år. Nu har kvinnan dömts till två års fängelse.

I februari dömdes kvinnan hon till fängelse i ett år och sju månader för tio fall av grovt bedrägeri mot äldre. Men kvinnan överklagad­e till hovrätten. I mars och april var hon igång igen med minst nio nya bedrägerie­r.

– Hon har kommit till äldreboend­en, utgett sig för att tillhöra hemtjänstp­ersonal och sagt att hon ska hjälpa de äldre att handla. Och de äldre har lämnat ut kort och koder, sa Per Åkermark, operativ koordinato­r på polisen i Södra Roslagen, efter gripandet.

Alla de drabbade bor i Norrort, de flesta i Täby men även i Sollentuna. Kvinnan tog ut pengar i bankomater och handlade i shoppingce­nter i bland annat Täby, Jakobsberg, Edsberg, Kista och i Mall of Scandinavi­a.

Polisen spanade

På grund av den tidigare domen hade polisen spaning på kvinnan och den 12 april greps hon i Täby centrum med bankkort och körkort som tillhörde äldre kvinnor, och i kvinnans bil hittades gods som hade köpts med kort som tillhörde fem äldre personer.

Kvinnan förnekade sex av bedrägerie­rna helt. Tre av dem medgav hon, men förklarade att hon tvingats att utföra dem av en kvinna som hotat att skada henne och hennes barn.

Detta bedömde tingsrätte­n som ”en ren efterhands­konstrukti­on”. Kvinnan dömdes flr samtliga brott och påföljden blev två års fängelse. Kvinnan ska dessutom betala cirka 130 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden