Mitt i Sollentuna

Gun Malmberg har klippt hår i sin egen salong i 63 år

Gun Malmberg 81 år. Vänd på siffrorna så har du åldern då hon öppnade sin frisersalo­ng Litzys i Helenelund där hon än i dag, 63 år senare, tar emot kunder ett par dagar i veckan.

- Berättat för: Tomas Stark | Foto: Stefan Källstigen

Kunderna är livrädda att jag ska sluta

Jag trappade ner lite redan vid 70, men det är roligt att jobba. Kunderna är livrädda att jag ska sluta. Några har varit med nästan ända sedan starten.

Jag växte upp på Klöverväge­n och har bott i Sollentuna i hela mitt, i Helenelund, Häggvik och Tureberg. Kommunen har förändrats mycket under dessa år. Och nu bygger de ju överallt.

Även mitt yrke har förändrats. Förr var det mycket permanent, nu har tjejerna långt hår. Men lite permanent har jag fortfarand­e, och mycket färgningar.

Jag var elev på en salong inne i stan i drygt tre år innan jag fick erbjudande om den här lokalen och bestämde mig för att öppna min egen salong, när jag var 18 år. Det var en till som var intressera­d så jag sa att ”jag tar det” innan jag ens hade tittat på lokalen. Jag ville inte missa chansen.

I januari 1959 öppnade jag, och här har jag jobbat sedan dess. Då låg det en liten livsaffär bredvid, men den la ner sedan. Nu är det bara jag kvar här på Eriksbergs torg, förutom bostäder.

Det var en liten lokal och det var väldigt trångt. Jag hade mycket kunder. En gång rasade hela klädhängar­en från väggen med alla kappor. Vilken röra. Vi bara skrattade.

Men efter några år kunde jag köpa lägenheten bredvid, en liten tvåa, och utöka salongen. 25 000 kostade den bara då. Det är ju inte klokt!

Jag kanske gör om den till lägenhet igen och flyttar in, och säljer mitt hus på Almvägen. Då kan jag behålla den lilla lokalen och fortsätta jobba ibland. Jag har många stamkunder, även om en del har gått bort, och jag har lovat dem att jobba så länge jag orkar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden