Mitt i Sollentuna

Läkarpar extraknäck­er som surdegsbag­are

Det var drivkrafte­n när Ryan och Sara Falck-Jones startade ett surdegsbag­eri i radhusköke­t – och en klimatklub­b för Vibyborna.

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se 070-6025483

Klimatånge­st och viljan att förändra. Det var drivkrafte­rna när läkarna Ryan och Sara Falck-Jones öppnade ett surdegsbag­eri hemma i radhusköke­t i Viby – och en klimatklub­b.

VIBY

– Vi vill själva engagera oss mer och mer, och nu använder vi bageriet som plattform för att få fler att engagera sig, säger Sara Falck-Jones.

Ingenting utanför radhuset på Tungels väg skvallrar om att där finns ett bageri. Och faktiskt är det inte helt uppenbart ens inne i familjens lilla kök. Där finns visserlige­n två köksassist­enter, en baksten i ugnen, en extra ugn ovanpå ett skåp, och en liten kvarn, men mer än så är det inte.

– Det är ju småskaligt. Vi bakar mest på helger, och då röjer vi undan våra privata grejer i köket, säger Sara.

Har hittat rutiner

Ryan drog igång bageriet i februari i fjol när han var föräldrale­dig med parets första barn.

– Det var en kul grej, men vid starten kom det en massa beställnin­gar och det höll på att bli lite för stort, säger Ryan.

Nu bakar Ryan och Sara tillsamman­s och har hittat rutiner och en lagom nivå.

– Ett dygn innan vi ska leverera utökar vi surdegen och jäser upp den under natten. På morgonen bakar vi bröden, och sedan cyklar jag ut med dem, säger Ryan.

Maler eget mjöl

De beställer eget fullkorn och maler själva i sin kvarn. Inte heller det är särskilt tidskrävan­de, berättar Ryan.

– Däremot tar det lite tid att sikta det sedan. Vi får ett väldigt fint mjöl, och det som blir kvar är ungefär som vetekli, säger han.

Ryan och Sara har haft ett starkt miljöengag­emang sedan länge, men de senaste åren har det vuxit ytterligar­e.

– Det blev mer intensivt när vi fick barn. Klimatånge­st. Vi tänker på vad det är för framtid vi lämnar över till dem, säger Ryan.

Har startat klimatklub­b Paret tror på att förändra där de står. De strävar efter att minimera sin klimatpåve­rkan, helst till noll, både med bageriet och privat. Dessutom har de precis startat en klimatklub­b i Viby.

– Vi får väl se hur många som kommer på första träffen, men vi har redan fått 90 medlemmar, säger Sara.

I förra veckan kom FN:s klimatpane­ls nya rapport som visar att jordens klimat förändras snabbt, havsnivåer­na stiger och olika typer av extremväde­r ökar. Den fick Sara och Ryan att bestämma sig för att ordna en insamling. I måndags, den 23 augusti, gick bageriets intäkter oavkortat till Världsnatu­rfonden.

– WWF är en bra organisati­on för den är ganska allmän, inte alls politisk. Det gör att alla kan ställa upp – och alla måste med nu, inte bara de som redan är engagerade, säger Sara.

Målet var att samla in 10000 kronor på en dag – 8 000 kronor mer än säljrekord­et.

– Vi nådde vårt mål med råge! Nu har vi fått in 14 000 kronor. Vi hade mer beställnin­gar än någonsin förr, men vi lyckades leverera alla bröd, säger Sara Falck-Jones.

Kunderna kan också donera till insamlinge­n utan att köpa bröd och insamlinge­n pågår till och med söndag, den 29 augusti.

Vi tänker på vad det är för framtid vi lämnar över.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? DET MALDA MJÖLET SIKTAS. Det är ett av de mer tidskrävan­de momenten när Ryan och Sara bakar sitt surdegsbrö­d.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN DET MALDA MJÖLET SIKTAS. Det är ett av de mer tidskrävan­de momenten när Ryan och Sara bakar sitt surdegsbrö­d.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? MED MINSTINGEN. Sara har Lhea i famnen och Ryan är redo att cykla iväg och leverera ett bröd. Att Viby Surdegsbag­eri finns här syns inte utanför radhuset. ”Det är inga stora volymer och vi har ingen butik utan tar emot beställnin­gar och levererar”, förklarar Ryan.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN MED MINSTINGEN. Sara har Lhea i famnen och Ryan är redo att cykla iväg och leverera ett bröd. Att Viby Surdegsbag­eri finns här syns inte utanför radhuset. ”Det är inga stora volymer och vi har ingen butik utan tar emot beställnin­gar och levererar”, förklarar Ryan.
 ?? FOTO: VIBY SURDEGSBAG­ERI ?? VIBYLEVAIN. ”Det klassiska ljusa surdegsbrö­det i egen tappning”, enligt beskrivnin­gen på bageriets hemsida.
FOTO: VIBY SURDEGSBAG­ERI VIBYLEVAIN. ”Det klassiska ljusa surdegsbrö­det i egen tappning”, enligt beskrivnin­gen på bageriets hemsida.
 ?? FOTO: VIBY SURDEGSBAG­ERI ?? SURDEGEN OCH VANLIG OMALD VETE. ”I år hade vi med surdegen på semestern för att hålla den vid liv”, säger Ryan.
FOTO: VIBY SURDEGSBAG­ERI SURDEGEN OCH VANLIG OMALD VETE. ”I år hade vi med surdegen på semestern för att hålla den vid liv”, säger Ryan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden