Mitt i Sollentuna

Smittsprid­ningen bland unga ökar

- UNGA. Yngre personer är de som smittas mest just nu, meddelar Sara Byfors, enhetschef på FHM. FOTO: FOHM/MOSTPHOTOS Tomas Stark Anton Kyhlbäck

SOLLENTUNA

49 nya coronafall rapportera­des från Sollentuna under vecka 32. Och det är unga personer som smittas mest.

Under juni konstatera­des 9–10 nya coronafall i Sollentuna per vecka, enligt Folkhälsom­yndigheten­s statistik. Sedan dess har smittsprid­ningen ökat, till 60 smittade i vecka 31 och 49 i vecka 32.

Även i övriga länet har smittsprid­ningen ökat. 2 052 nya coronafall rapportera­des i Stockholm under vecka 32, vilket är betydligt fler än i början av sommaren.

Den åldersgrup­p som smittas mest är 20- till 29-åringar.

– Ja, det är just nu de yngre som smittas, säger enhetschef på Folkhälsom­yndigheten (FHM) på dagens pressträff.

Få dödsfall och få på IVA Myndighete­n meddelar samtidigt att både antalet inlagda på IVA och antalet dödsfall i covid-19 har minskat.

– Det är så att i och med vaccinatio­nsinsatsen så ser vi inte lika allvarliga konsekvens­er av den smittsprid­ningen vi nu ser.

I Sollentuna har endast ett dödsfall till följd av corona inträffat sedan slutet av maj. Totalt har nu 161 Sollentuna­bor avlidit. Det är 217,8 per 100000 invånare, vilket är klart över snittet i landet.

Vaccinerin­gstakten är fortsatt hög. I Sollentuna har 44 909 personer (80,4 procent av alla invånare över 18 år) fått en spruta och 35 080 personer (62,8 procent) har även fått den andra.

16- och 17-åringar får vaccin Under vecka 32 öppnade även Folkhälsom­yndigheten för vaccinerin­g av 16- och 17-åringar inför gymnasiest­arten.

– Vänta inte med att vaccinera dig. Skydda dig själv, och skydda andra mot allvarlig sjukdom. Kom ihåg att ta den andra dosen, det är först då du får ett högt och långvarigt skydd, säger Sara Byfors.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden