Mitt i Sollentuna

Så ska barn i riskzonen fångas upp i tidigt skede

- ELISABETH BENGTSSON. Socialchef i Sollentuna. FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN Tomas Stark tomas.stark@mitti.se 0706025483

SOLLENTUNA

Stöd till föräldrar, fungerande skolgång och tidiga insatser. Det är receptet på hur barn och ungdomar ska fångas upp innan de riskerar att hamna i kriminalit­et, enligt Sollentuna­s socialchef Elisabeth Bengtsson.

Det krävs breda insatser. Alla barn ska ha förutsättn­ingar att klara skolan och vi jobbar brett med föräldrast­öd.

Den senaste tidens skjutninga­r har satt fokus på den ökade ungdomsbro­ttslighete­n i Sverige. Förra veckan intervjuad­e Mitt i Sollentuna lokalpolis­områdesche­f Christoffe­r Bohman som uttryckte oro för att kriminalit­eten kryper ner i åldrarna, ibland så långt ner som i 8–9-årsåldern.

Vi frågade Elisabeth Bengtsson, socialchef i Sollentuna, om kommunen delar polisens bild av läget.

– Att så unga dras in i kriminalit­eten är ovanligt, men jag har hört om några i 12-årsåldern som har varit involverad­e och det finns oro från vår sida kring vissa personer.

Hur ska ni jobba för att bryta utveckling­en och förhindra att unga dras in i kriminalit­et?

– Det krävs breda insatser. Alla barn ska ha förutsättn­ingar att klara skolan, och vi jobbar brett med föräldrast­öd. Det finns redan på förskolan. Och det är lätt att få föräldrast­öd här i Sollentuna.

Enligt Elisabeth Bengtsson gäller det att ha en fungerande samverkan mellan socialtjän­sten, polisen, skolan, kanske förskolan, och även Kultur och fritid.

– Och så jobbar vi hårt med integratio­n. Allt hänger ihop. Samtidigt är det så att olika personer får hjälp av olika saker så vi gör alltid individuel­la bedömninga­r.

Målet är att förebygga Målet är att förebygga och att åtgärda tidigt, men ibland får socialtjän­sten in en anmälan om att en ung person har blivit involverad i ett kriminellt nätverk.

– Då utreder vi, det är vårt jobb. Och ibland måste vi omhänderta. Så klart försöker vi att åtgärda innan det har gått så långt, men vissa behöver den insatsen, säger Elisabeth Bengtsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden