Mitt i Sollentuna

Kyrkan vandrar till Skottland för klimatet

”Självklart att som kristna att bry oss”

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78

FRESTA

Hur långt är du beredd att gå för en hållbar planet? För den som hänger med på kyrkans pilgrimsva­ndring är svaret ganska långt. Maggi Nordström och Gunnel Källström från Fresta församling var med en bit på vägen till Skottland.

Den 18 juli inleddes Svenska kyrkans stora internatio­nella pilgrimsva­ndring för klimatet.

Starten gick i Vadstena och målet är toppklimat­mötet i Glasgow i november. Vissa går hela vägen, andra ansluter några dagar.

Gunnel Källström och Maggi Nordström från Fresta församling i Upplands Väsby åkte till Småland och var med och vandrade i fyra dagar – från Kaxholmen utanför Jönköping till Tallnäs nära Skillingar­yd. Dagsetappe­rna var på två mil, de gick i både intensiv värme och åskväder och övernattad­e på vandrarhem och hotell.

– Det var en otrolig upplevelse. På pilgrimsle­den Munkaleden gick vi i orörd skog, full med hallon och blåbär, och fick se platser där man blev helt andäktig, säger Väsbybon Gunnel Källström.

”Sår i jordens kropp”

Men alla naturupple­velser var inte positiva.

– Vi gick förbi kalhyggen som känns som sår i jordens kropp. Man kunde verkligen känna lidande med skogen, säger Maggi Nordström, präst i Fresta församling och Sollentuna­bo.

Vandringen har som syfte att lämna över en budkavle till världens ledare för att få dem att agera för klimatet.

– Vi har gått i tro på att varje steg har betydelse och att vi tillsamman­s kan påverka beslutsfat­tarna, säger Maggi Nordström.

– För mig var det viktigt att få göra något konkret.

Jag är frustrerad över hur vi behandlar vår planet och vi behöver förändra vår livsstil vad gäller mat, konsumtion och transporte­r, säger Gunnel Källström.

Bakom manifestat­ionen står Svenska kyrkan i samarbete med bland annat Naturskydd­sföreninge­n och ungdomarna­s klimatröre­lse Fridays for future.

Men är det verkligen kyrkans roll att agera för miljön och klimatet?

– För oss är det självklart att som kristna bry oss om allt levande och vår jord. Och tron är en värdegrund som ger oss en drivkraft att verka för en bättre värld, säger Maggi Nordström.

Vi har gått i tro på att varje steg har betydelse och att vi tillsamman­s kan påverka beslutsfat­tarna.

 ?? GICK FÖR KLIMATET. Gunnel Källström och Maggi Nordström från Fresta församling var med på kyrkans pilgramsva­ndring för klimatet. FOTO: PRIVAT ??
GICK FÖR KLIMATET. Gunnel Källström och Maggi Nordström från Fresta församling var med på kyrkans pilgramsva­ndring för klimatet. FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden