Mitt i Sollentuna

Pensionera­de Magda sniffade fram knark

Tidigare polishunde­n gjorde fynd på skogsprome­naden

- 85 gram marijuana och hasch hittade Magda i skogen. Olle Anrell PENSIONERA­D. i fjol. Schäfern Abardi Magda är nio år gammal och togs ur tjänst från polisen

STOCKHOLMS LÄN

Förra sommaren gick polishunde­n Abardi Magda i pension – men ränderna tycks aldrig gå ur och förra helgen sniffade hon knark i skogen i Hagalund.

Hon arbetar hela tiden och känner hon igen något går hon in i jobb-mode.

Polisen och hussen Fredrik hade semester och var ute på en helt vanligt rastningsr­unda med Magda i Hagalund. Plötsligt började den nio år gamla schäfern arbeta med nosen och ville in i skogsområd­et i Hagalund.

– När jag följer med henne ut i skogen kommer vi till en stock som ligger vid marken. Då släpper jag henne och hon letar runt innan hon slänger sig ned och markerar vad hon har hittat, berättar Fredrik.

Under ett par stenar hade Magda hittat en påse med narkotika – nära ett hekto marijuana och hasch.

Ringde kollegorna

– Det är inga enorma mängder men det var portionsfö­rpackat så jag ringde mina kollegor som mötte upp mig och tog hand om det, säger Fredrik.

Fredrik har varit Magdas husse och hundförare sedan hon var fyra år gammal. Efter hård träning så fick de jobba skarpt ihop i fyra år och Magda har bidragit till att rädda flera liv och spårat i kapp misstänkta brottsling­ar. Numera bor hon kvar hos husse och njuter av pensionen.

Det var förra försommare­n Magda togs ur tjänst, men ränderna går aldrig ur.

– Det sitter kvar fast det gått en tid. Hon arbetar hela tiden och känner hon igen något går hon in i jobb-mode och visar för mig, säger

Fredrik.

Magda var en så kallad patrullhun­d och var egentligen specialise­rad på mänsklig vittring. Hon hade ingen så kallad narkotikac­ertifierin­g och jobbade alltså inte med att hitta knark, men ofta finns den mänskliga vittringen på narkotika, berättar Fredrik.

– I det här fallet handlar det nog mer om en avvikelse. På vår promenad luktar det på ett visst sätt och sedan kommer den här doften som hon känner igen från tidigare jobb och då vill hon markera den.

Känner du dig stolt när hon gör en sådan här grej?

– Absolut, visst blir man stolt, Och imponerad att hon fortfarand­e kommer ihåg det här. Hon är ju den enda som inte förstår att hon är pensionär nu. Och jag avbryter gärna min semester för att hantera en sådan här grej.

 ?? FOTO: POLISEN ??
FOTO: POLISEN
 ?? FOTO: POLISEN ?? FYND.
FOTO: POLISEN FYND.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden