Mitt i Sollentuna

Läkare oroas över hur de ska klara vårdskulde­n

- Först har pandemin Under vecka 32 KÄLLA: SPOR/SVT OROAD. Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing. Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Nio av tio läkare är oroliga över hur man ska klara vårdskulde­n. Det visar en enkät som Läkarförbu­ndet gjort. Samtidigt uppger var fjärde att de inte fått tillräckli­g återhämtni­ng under sommaren.

Även Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarfören­ing, är oroad. Han tycker att regionerna tonar ner vårdskulde­n.

– Vi som jobbar på golvet tror inte att det kommer att bli så enkelt att jobba ikapp, säger han.

Vården har tvingats ställa om under pandemin, och föra över resurser till covidvårde­n, där särskilt alla extra vårdplatse­r inom intensivvå­rden har slukat personal.

Vård har skjutits upp

För att klara det har den så kallade elektiva vården, sådant som kan vänta utan medicinska risker, satts på paus. Det kan gälla allt från återbesök för att kontroller­a blodtryck till operatione­r.

Även under sommaren pausas en hel del vård, eftersom personalen ska ha semester.

Så för att beta av vård

● skulden gäller det att hugga i. Enligt Läkarförbu­ndets enkät är nio av tio läkare oroade över hur vården ska klara av det.

Dessutom visar enkäten att var fjärde läkare inte fått tillräckli­g återhämtni­ng under sommaren efter att ha jobbat hårt under pandemin.

– Vi har varit oerhört pressade under ett och ett halvt år. Det blir inte lätt att få ur mer kraft och jobba hårdare. Man får försöka göra en extra operation här och ett återbesök där. Det kommer att ta ett år innan vi är ifatt, säger Johan Styrud.

Det blir inte lätt att få ur mer kraft och jobba hårdare.

Risk att personal slutar Samtidigt finns det risk för personalfl­ykt, sjukskrivn­ingar och personal som inte kan jobba full tid, menar han.

– Och då blir det ännu svårare att jobba ikapp. Sedan har ju sjukhusen sparbeting, det här är en ekvation som inte går ihop.

Läkarförbu­ndets enkät gjordes 11–17 augusti och besvarades av 2 748 personer, vilket var 41 procent av de tillfrågad­e.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? gjort att operatione­r har fått skjutas upp, sedan sommarseme­strarna.
utfördes 68 procent färre icke-akuta operatione­r jämfört med normalveck­an i Sverige. I Region Stockholm utfördes i snitt 60 procent färre operatione­r den veckan.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN gjort att operatione­r har fått skjutas upp, sedan sommarseme­strarna. utfördes 68 procent färre icke-akuta operatione­r jämfört med normalveck­an i Sverige. I Region Stockholm utfördes i snitt 60 procent färre operatione­r den veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden