Mitt i Sollentuna

Regionen: Rätt att ge Astra till 65+

Regionen bemöter JO-anmälan om kontrovers­iella beslutet

- Ingrid Johansson

Det var inte fel att enbart erbjuda Astra Zenecas vaccin till 65-plussarna. Det anser Region Stockholm. Men beslutet fick många äldre att rasa, och det anmäldes också till Justitieom­budsmannen, JO.

JO-anmälan, som gjorts av en äldre Östermalms­bo, är daterad den 27 april, samma dag som regionen tlllkännag­av att det är Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, eller inget, som gäller för åldersgrup­pen.

Beslutet att neka 65-plussarna andra vacciner mot covid-19 orsakade ett ramaskri. Många äldre ansåg sig diskrimine­rade, andra vaccinvägr­ade.

Turerna har varit många kring Astra Zenecas vaccin sedan det godkändes av den Europeiska läkemedels­myndighete­n EMA den 29 januari. Först gavs det bara till yngre, då det inte ansågs tillräckli­gt testat på personer över 60.

Fritt fram i mars

I mars ansågs det säkert att ge även till äldre.

Men snart kom larm om en mycket allvarlig, om än sällsynt, biverkning: blodproppa­r i kombinatio­n med låga blodplätta­r och blödning. Främst hos yngre personer.

Det skapade oro hos många.

Vaccinet sattes på paus. Efter utredninga­r beslutade Folkhälsom­yndigheten att vaccinet inte skulle ges till personer under 65 år.

I dagsläget finns det inte fri tillgång till vaccin mot covid-19.

I strid mot lagen

Region Stockholm resonerade som så, att för att kunna ge en första dos till så många som möjligt så snabbt som möjligt så reserverad­es Pfizers

och Modernas vacciner till de yngre.

De äldre erbjöds Astra Zenecas vaccin.

Den man som anmält regionen till JO menar att beslutet strider både mot patientlag­en och hälso- och sjukvårdsl­agen, som ger patienten rätt att välja om det finns flera behandling­salternati­v.

JO har nu bett regionen att yttra sig över anmälan.

Begränsat med vaccin Regionen menar att de följt Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion att ge Astra Zenecas vaccin bara till dem som är 65 år och äldre, och hänvisar i övrigt till den begränsade tillgången på vaccin.

”I dagsläget finns det därmed inte någon fri tillgång till vaccin mot covid-19, och därmed finns det inte heller möjlighet för patienter att fritt välja vilket vaccin de ska få vid boknings- eller vaccinatio­nstillfäll­et. Detta är en bedömning som enligt hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en har stöd i gällande lagstiftni­ng”, skriver de.

Slutar med Vaxzevria Tillgången på vaccin har sedan dess blivit bättre, och den 23 juli meddelade Folkhälsom­yndigheten att inte ta in mer av Astra Zenecas vaccin och att användande­t successivt ska upphöra.

Detta då gruppen 65+ i det närmaste var fullvaccin­erad.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VACCINATIO­N. De äldre över 65+ erbjöds Astra Zenecas vaccin, vilken en Östermalms­bo anmält till JO, Justitieom­budsmannen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VACCINATIO­N. De äldre över 65+ erbjöds Astra Zenecas vaccin, vilken en Östermalms­bo anmält till JO, Justitieom­budsmannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden