Mitt i Sollentuna

Mitt barn köpte Fifa-coins för flera tusen

-

FRÅGA: Jag skulle behöva råd angående vår nioåring som lånat vår Ipad och genom spelet Fifa har köpt ”Fifa-coins” för 11 000 kronor på Itunes inom loppet av en vecka.

Nioåringen har listat ut att det är samma lösenord till plattan som till adminsidan på Ipaden. Inom loppet av några dagar har han köpt Fifa-coins 20 gånger som kostat mellan 100 och 1 200 kronor per köp. Alla dessa köp har grupperats från Itunes så att man enbart sett det billigaste. Jag fick en chock när jag såg hur mycket pengar som gått åt.

Jag har genom deras hemsida försökt göra reklamatio­n samt överklagan men endast tre köp har betalats tillbaka. Vi har skrivit att vi inte godkänt några av dessa köp men de hänvisar bara till deras villkor.

Finns det något vi kan göra för att få tillbaka de återståend­e 8 800 kronorna?

SVAR: Till att börja med får du precis som du redan verkar ha gjort, skriftlige­n (exempelvis e-post) reklamera köpet hos företaget (Itunes?) och hävda att avtalen är ogiltiga eftersom det inte finns ett godkännand­e från en vårdnadsha­vare, samt att avtalen ingåtts av en omyndig person. Men eftersom ditt barn i viss mån har haft tillgång till lösenord, kan detta ses som ett godkännand­e från er sida.

Andra saker som kan få betydelse för bedömninge­n huruvida ett godkännand­e har lämnats eller inte är, om kontot har registrera­ts i barnets namn, och hur mycket varje köp kostat.

I regel ställs högre krav på säljaren ju högre belopp det handlar om. Är kontot däremot registrera­t i ditt namn, kan det ligga dig i fatet.

Om du och företaget inte kan komma överens (vilket verkar vara fallet här), och betalninge­n redan har genomförts, är nästa steg att gå vidare med en anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden (arn.se). De prövar kostnadsfr­itt konsumentt­vister under vissa givna förutsättn­ingar, något du kan läsa mer om på deras webbplats. Bland annat har de en tids- och en värdegräns som måste respektera­s.

Eftersom det inte kostar något att pröva tvisten i ARN, har du inget att förlora på detta, då du aldrig hamnar i ett sämre läge än du redan är i. Tyvärr är besluten inte bindande, men de flesta företag väljer ändå att följa dem, med risk för att annars hamna på Svarta listan, något de flesta ogärna vill med tanke på deras rykte.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? IPADKÖP. Vad gör jag om mitt barn gjort köp i en app utan min tillåtelse.
FOTO: MOSTPHOTOS IPADKÖP. Vad gör jag om mitt barn gjort köp i en app utan min tillåtelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden