Mitt i Sollentuna

Stockholma­rna avstod var tredje resa

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 070-602 54 87

Det är ett svårt slag mot branschen.

Många har hörsammat rådet att inte resa kollektivt under pandemin. Enligt SL har minskninge­n av antalet resor hållit i sig under 2021.

Under 2019 gjordes 365 resor med kollektivt­rafik per invånare i Stockholms län. 2020 hade de minskat till 240, en minskning med 34 procent.

Resandet har minskat i hela landet. Och även om antalet resor minskat mest i Region Stockholm, så ligger flera regioner högre när det gäller den procentuel­la nedgången.

I Kronoberg har resandet minskat mest, med hela 46 procent. Kalmar har resandet minskat minst, med 24 procent.

Tufft för branschen

Statistike­n bygger på uppgifter från Trafikanal­ys om antal påstigning­ar och har sammanstäl­lts av nyhetsbyrå­n Siren.

– Det är ett svårt slag mot hela branschen och de vet nog fortfarand­e inte riktigt hur de ska tackla det, säger Tom Petersen, utredare på Trafikanal­ys, till Siren.

Enligt vad SL tidigare har uppgett så har den minskning som skedde under pandemins första år hållit i sig under 2021.

Sedan den 16 augusti gäller vinterturl­ista i kollektivt­rafiken, och de har utöver ordinarie trafik förstärkt på linjer och tider där det i våras uppstod trängsel.

Sedan den 1 juli är det inte längre krav på munskydd i kollektivt­rafiken.

Men i övrigt gäller rekommenda­tionerna att gå eller cykla i stället för att åka kollektivt, undvika trängsel, aldrig resa med symtom och hålla avstånd.

 ?? FOTO: MITT I ?? TRAFIK. I snitt görs 365 resor per år av invånarna i Stockholms län. Men pandemin har minskat antalet resor till 240.
FOTO: MITT I TRAFIK. I snitt görs 365 resor per år av invånarna i Stockholms län. Men pandemin har minskat antalet resor till 240.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden