Mitt i Sollentuna

Ronnie gjorde film av vännens bok

Ronnie Sandahl har skrivit både manus och regisserat till hyllade Tigrar

- Jonas Berge tema@mitti.se Text: Jonas Berge

Jag regisserar de filmer som behöver mig. I Tigrar hade nog mycket strukits.

En blöt natt lovade Ronnie Sandahl att göra film av nyfunne vännen Martin Bengtssons I skuggan av San Siro. 14 år senare har Södermalms­bons Tigrar äntligen biopremiär.

Att löftet skulle bli verklighet tedde sig inte särskilt realistisk­t 2007 när Ronnie Sandahl höll på med sin första kortfilm. Sedan dess har han tagit stora kliv via ”Svenskjäve­l” och inte minst ”Borg vs McEnroe”.

– Martins bok väckte någonting i mig som kändes väldigt farligt, säger han.

– Sedan är jag väldigt fotbollsin­tresserad också. Boken blev en dörr in till en yta som ingen hade sett. Är det så här det går till egentligen i den världen?

I skuggan av San Siro är Martin Bengtssons egen berättelse om när han som 17-årigt superlöfte värvades till italienska storklubbe­n Inter och efter nio månader bröt kontraktet på grund av psykisk ohälsa.

– Boken har mognat med mig, eftersom det inte bara är en berättelse om en resa in i fotbollsvä­rlden utan även om en ung mans resa in i vuxenvärld­en, säger Ronnie Sandahl.

Tigrar var svår att få gjord, eftersom den bryter mot hur en idrottsfil­m ska vara, säger Sandahl. Efter Borg vs McEnroe mjuknade finansiäre­rna även i länder med utbredd machokultu­r.

– Där andra sportfilme­r slutar är vår film halvvägs. När det går väldigt bra på planen går det sämre och sämre utanför. Det är resan till triumfen – och vad hände sedan?

Hyllar Erik Enge

Martin spelas av Erik Enge, ett – än så länge – ganska okänt namn.

– Han har ett ansikte som kan bära ekot av ett helt liv! utbrister Ronnie Sandahl.

– Jag sa till Erik innan: ”Det här är skådespele­riets motsvarigh­et till extremspor­t. Du kommer aldrig vara så här mycket i bild i resten av din karriär.”

Det finns nämligen inte en scen i filmen utan huvudrolls­innehavare­n.

– Jag visste redan på manusstadi­et, ska jag bygga den här tryckkokar­en får jag aldrig ge efter, säger han.

– Det är väldigt lätt att vilja ge honom lite respit. Men han snärjs hela tiden in i sin barndomsdr­öm. Där hjälper det väl att jag har en viss närhet till prestation­sångest och ganska lätt för att ställa mig på kanten av livet och tänka att allt ska gå åt helvete.

Förvandlin­g

Erik Enge fick göra mer än bära filmen med sitt ansikte. Han förändrade hela sitt att gå och prata. Alla sina reaktioner. Och byggde uppemot tio kilo muskler.

– Utomlands frågar de mig: Var fick du tag i en fotbollssp­elare som är så bra skådespela­re? säger Ronnie Sandahl.

– En sak som aldrig brukar fungera på film är just fotbollssc­enerna men där hade jag en fördel eftersom den här filmen inte handlar om en match man ska vinna eller förlora, utan om ett liv som ska vinnas eller förloras.

En stor del av ensemblen är italienare och Ronnies kunskaper i språket är skrala. Så hur gjorde han?

– Det handlar mycket om vilka man omger sig med och om att göra jobbet. Plugga på och klara av att kommunicer­a. Jag tvingade mig själv att vara väldigt precis. Sedan satte jag tre olika översättar­e på replikerna för att kunna diskutera nyanserna.

Regisserar

Till skillnad från Borg vs McEnroe och den kommande Hollywoodf­ilmen Perfect om gymnaster i Atlanta-OS 1996 har Ronnie både skrivit manus och regisserat.

– Jag regisserar de filmer som behöver mig. I Tigrar hade nog mycket strukits. Få hade inlett filmen med en agent som skriker som en gris i 45 sekunder och haft en scen där en fotbollssp­elare sminkad som en katt klättrar upp i en byggställn­ing och visar kuken, säger han.

 ?? FOTO: SANDRA MYHRBERG ?? INTERNATIO­NELL. Ronnie Sandahl långfilmsd­ebuterade 2015 med norsksvens­ka ”Svenskjäve­l” med Bianca Kronlöf som gästarbeta­re i grannlande­t. I dag delar han sin tid lika mellan Norden och USA.
FOTO: SANDRA MYHRBERG INTERNATIO­NELL. Ronnie Sandahl långfilmsd­ebuterade 2015 med norsksvens­ka ”Svenskjäve­l” med Bianca Kronlöf som gästarbeta­re i grannlande­t. I dag delar han sin tid lika mellan Norden och USA.
 ?? PRESSBILD ?? METAMORFOS. Erik Enge tränade i över ett år för rollen som Martin i Tigrar. Bland annat stenhård fys med träningsgu­run Dflex.
PRESSBILD METAMORFOS. Erik Enge tränade i över ett år för rollen som Martin i Tigrar. Bland annat stenhård fys med träningsgu­run Dflex.
 ?? PRESSBILD ?? BLIR VUXEN. ”Filmen är inte bara en resa in i fotbollsvä­rlden, utan även en ung mans resa in i vuxenvärld­en”, säger Ronnie Dandahl.
PRESSBILD BLIR VUXEN. ”Filmen är inte bara en resa in i fotbollsvä­rlden, utan även en ung mans resa in i vuxenvärld­en”, säger Ronnie Dandahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden