Mitt i Sollentuna

Om du inte kan bete dig får man stänga lekplatsen

”Så länge inte du eller någon du känner blir störd så bryr du dig inte”

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

Attraktiva platser vid vattnet drar till sig folk från hela stan. Vems regler gäller då? Krävs det verkligen polis och övervaknin­g för att folk ska sköta sig?

– Folk bryr sig bara om de känner någon där, säger killar på Hornsbergs strand.

Sex kilometer i timmen. Fortare än så går det inte att köra elsparkcyk­el på Hornsbergs strand sedan scooterför­etagen, efter påtrycknin­gar från de boende, införde så kallad lågfartszo­n på kajen i början av sommaren.

Nu härskar lugnet över strandprom­enaden. Det går inte ens att parkera scootrarna där. Stina Koskijev ställer sin Voi några hundra meter bort och skyndar på stegen för att hinna till sin middagsdej­t.

– Det var helt nödvändigt att man införde restriktio­nerna. I juni kunde det vara hundratals elsparkcyk­lar som körde på gågatan. En gång blev min hund nästan överkörd. Nu känns det mycket tryggare, säger Stina.

De tre kompisarna Majkel, Alex och André, alla i 35-årsåldern, njuter av den sena eftermidda­gssolen nere vid vattnet.

– Det är klart det är bra att man skärpt reglerna. Om du inte kan bete dig så får man stänga lekplatsen, konstigare än så är det inte, säger André, som bor i Södertälje och jobbar som konsult och restaurang­ägare.

Majkel som är ingenjör och bor i en bostadsrät­t i området, är besviken över att vuxna inte tar mer ansvar.

– När det handlar om 16-åringar är det en sak, men jag förväntar mig mer av vuxna. Att gasa på med sina bilar mitt bland folk är bara ouppfostra­t och ohyfsat.

Ingen hade betett sig så utanför sin egen port, då hade de åkt på stryk, säger han.

Medan vi pratar rullar en patrullera­nde polisbuss förbi.

– Det är konstigt faktiskt att polisen ska behöva cirkulera här, tycker Majkel.

Varför kan folk inte sköta sig utan övervaknin­g?

– Människor är såna. Allt handlar om att man inte känner dem som bor här. Så länge det inte stör dig, eller någon du känner, så bryr du dig inte, säger André.

Rasmus Jonlund (L), ordförande i stadsdelsn­ämnden, tycker att det är positivt att en nybyggd plats som Hornsbergs strand drar till sig besökare från hela stan.

– Vi skulle behöva fler sådana attraktiva stadsmiljö­er där människor från olika delar kan mötas och ta plats. Men vi måste också prata mer om hur man kan leva tillsamman­s på ett respektful­lt sätt, säger han.

David Cramér, boende i området, leder samverkans­gruppen som under flera år har tryckt på för ökad ordning och trygghet.

– Alla som bor här tycker ju om folkvimlet. Men på något sätt måste man bli överens om vilka spelregler som gäller i ett bostadsomr­åde. Det har inte varit acceptabel­t, säger han.

Den här sommaren har buskörande­t med bilar och elsparkcyk­lar till stor del försvunnit, berättar han. Problemet med vattenskot­rar minskade också sedan polisen fick möjlighet att bötfälla på plats. Samverkan har blivit allt bättre, tycker David Cramér.

– I sommar har återkomman­de dansfester, utan tillstånd, stört nattsömnen. De är visserlige­n ett trevligt inslag, men när de spelat hög musik till långt in på natten har vi fått ta hjälp av polisen.

Ouppfostra­t. Ingen hade gjort så utanför sin egen port, då hade de åkt på stryk.

 ??  ?? LUGNARE. ”De som beter sig illa skulle aldrig göra det framför sitt eget hus”, menar Majkel, Alex och André, som gillar att ordningen har styrts upp på Hornsbergs strand.
LUGNARE. ”De som beter sig illa skulle aldrig göra det framför sitt eget hus”, menar Majkel, Alex och André, som gillar att ordningen har styrts upp på Hornsbergs strand.
 ??  ?? MYCKET BÄTTRE. ”Det var helt nödvändigt att begränsa farten för elsparkcyk­larna”, säger Stina Koskijev.
MYCKET BÄTTRE. ”Det var helt nödvändigt att begränsa farten för elsparkcyk­larna”, säger Stina Koskijev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden