Mitt i Sollentuna

Hesa Fredrik firade 90 år i veckan

- OLIKA SIGNALER. Få vet om det, men Hesa Fredrik har olika signaler beroende på vad den varnar för. FOTO: MOSTPHOTOS / MSB Michael Toll michael.toll@mitti.se

Första helgfria måndagen i varje nytt kvartal rosslar den igång. I måndags var det en 90-åring vi hörde.

Måndagen 6 september fyllde Sveriges varningssy­stem Hesa Fredrik 90 år. Namnet kommer ifrån när varningssi­gnalen testades för första gången 1931.

En krönikör på Dagens Nyheter, Oscar Fredrik Rydqvist, tyckte att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfä­llet.

Den hesa tutan anses vara mycket viktig för Sveriges säkerhet.

– Vi har ett försämrat säkerhetsp­olitisk läge i vår omvärld och Sverige behöver ett robust totalförsv­ar för att möta hot mot vårt nationella oberoende och vår demokrati. Sveriges varningssy­stem är en viktig del av totalförsv­aret, säger Anders Johannesso­n, enhetschef på enheten för befolkning­sskydd på MSB, i ett pressmedde­lande.

En gång per kvartal Signalen Hesa Fredrik testas en gång per kvartal, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Om signalen inte fungerar anses det vara mycket allvarligt.

Strular sällan

Senast tutan strulade var sommaren 2017, då det felaktigt började tuta vid 22-tiden på söndagskvä­llen.

Och för några år sedan misstog många stockholma­re ett tutande tåg för Hesa Fredrik.

Samtidigt fyller även ”Viktigt meddelande till allmänhete­n” (VMA) 35 år. Sveriges varningssy­stem är en viktig del av vår beredskap inför kriser och krig och används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfu­nktioner och vid krishanter­ing i samband med extraordin­ära händelser.

I snitt skickas det ut ungefär 50 VMA-meddelande­n varje år. Senast i söndags skickades ett VMA ut i Stockholms­området i samband med den kraftiga branden i Kassmyra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden