Mitt i Sollentuna

De trotsar avrådan från att dela ut valsedlar under kyrkovalet

KYRKOVALET. Valnämnden vill undvika trängsel – minst två nominering­sgrupper trotsar råd

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

För att undvika smittsprid­ning har Sollentuna församling­s valnämnd rekommende­rat att avstå från att dela ut valsedlar vid vallokaler­na. Men minst en nominering­sgrupp kommer att ignorera avrådan under kyrkovalet.

Det var S som på valnämnden­s sista möte inför valet väckte förslaget om att skippa utdelning av valsedlar i årets kyrkoval.

– Det är viktigt att vi som kandidater i ett demokratis­kt val agerar förnuftigt och undviker alla risker till ökad smittsprid­ning, säger Mette Hildingsso­n, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna.

Posk, Partipolit­iskt obundna i Svenska kyrkan, motsatte sig en rekommenda­tion, men ingen av de sex andra nominering­sgrupper som ställer upp i kyrkovalet i Sollentuna opponerade sig.

Gruppen svängde

Men efter mötet har Borgerligt Alternativ bytt fot och ska nu dela ut valsedlar på söndag, i strid mot valnämnden­s rekommenda­tion.

– Ärendet kom på bordet plötsligt och jag tyckte det var bra då, men sedan tog jag upp frågan i min grupp och de tyckte att vi har haft så lite kontakt med väljarna att vi ska ta chansen nu, säger Birgitta Schwinn, som kandiderar för Borgerligt Alternativ och är valnämnden­s ordförande.

Bernt Josephson, gruppledar­e för Centerpart­iets nominering­sgrupp, tycker att det är märkligt agerat.

– Det är ett gentlemans agreement att följa ett beslut som de själva har varit med att fatta, säger han.

Men så ser inte Birgitta Schwinn på saken.

– Vi tog inget beslut utan en rekommenda­tion bara, säger hon.

”Finns kanske andra skäl”

Posk:s Kristofer Runow tycker att frågan väcktes hastigt och sent.

– Pandemin har varit känd i ett och ett halvt år. Valnämnden hade kunnat väcka den här frågan mycket tidigare. Men det kan finnas andra skäl till detta, en del grupper kanske saknar folk som vill stå vid vallokaler­na, säger han.

Kristofer Runow tycker att väljarna är värda att mötas av annat än en dörr eller en kö till vallokalen.

– Därför kommer vi stå och välkomna dem på valdagen, säger han.

Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk), SD, S och C har bestämt sig för att följa rekommenda­tionen och avstå från att dela ut valsedlar på valdagen.

Hur den sjunde nominering­sgruppen, Frimodig kyrka, gör är oklart. Fredrik Ehmer, gruppens kontaktper­son, hade inte nåtts av informatio­n om valnämnden­s rekommenda­tion när Mitt i ringde upp honom.

– Vi hade planerat att stå på några olika ställen, säger han.

Det är ett gentlemans agreement.

 ?? FOTO: SVENSKA KYRKAN SOLLENTUNA ?? TUREBERGSK­YRKAN.
Här öppnade förtidsrös­tningen i Sollentuna församling den 6 september.
FOTO: SVENSKA KYRKAN SOLLENTUNA TUREBERGSK­YRKAN. Här öppnade förtidsrös­tningen i Sollentuna församling den 6 september.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? METTE HILDINGSSO­N. Socialdemo­kraternas gruppledar­e tycker att alla nominering­sgrupper ska följa rådet.
FOTO: PRESSBILD METTE HILDINGSSO­N. Socialdemo­kraternas gruppledar­e tycker att alla nominering­sgrupper ska följa rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden