Mitt i Sollentuna

Här är Häggviks nya pendelentr­é

- OM FYRA ÅR. Då kan den nya pendeltågs­entrén i Södra Häggvik stå klar. ILLUSTRATI­ON: GOTTLIEB PALUDAN ARCHITECTS Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

HÄGGVIK

Sollentuna kommun, Trafikverk­et och SL är nu överens när det gäller bygget av en ny stationsen­tré i Södra Häggvik. Ambitionen är att den nya stationsen­trén ska öppnas 2025.

Den pågående planläggni­ngen av Södra Häggvik möjliggör cirka 5 000 nya bostäder. Området ska bli en blandad stadsdel med nya kvarter för bostäder, handel och arbetsplat­ser.

En pendeltågs­entré precis öster om Stora Coop är en viktig pusselbit och en avsiktsför­klaring tecknades redan 2017.

Nu tas alltså nästa steg. Ett så kallat genomföran­deoch finansieri­ngsavtal för bygget är på väg att tecknas mellan parterna Sollentuna kommun, Trafikverk­et, Trafikförv­altningen i Region Stockholm och SEOM.

Avtalet kommer upp på kommunfull­mäktige den 23 september.

– Vi har arbetat hårt för en ny pendeltågs­entré i Södra Häggvik. Den blir än mer viktig i takt med att Södra Häggvik byggs ut med bostäder och butiker, säger Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Får kosta 30 miljoner

Den nya stationsen­trén byggs i södra änden av den befintliga perrongen.

Stationsen­trén får en tillgängli­ghetsanpas­sad ramp upp till perrongen. Avtalet omfattar också anslutning­svägar för kollektivt­rafik, cyklister och gående, och en lokal för servicebut­ik i biljetthal­len.

Det är samhällsby­ggnadsnämn­den som kommer att få i uppdrag att teckna avtal med entreprenö­rer, under förutsättn­ing att kommunens ekonomiska åtagande inte blir större än 30 miljoner kronor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden