Mitt i Sollentuna

Brister i dom om ung flyktings ålder

- ÖVER 18. Det anser Migrations­verket att flyktingen i Sollentuna är, men ännu är fallet inte slutligen avgjort. FOTO: MOSTPHOTOS Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

SOLLENTUNA

Migrations­domstolens handläggni­ng när det gäller frågan om åldersbest­ämning av en flykting i Sollentuna har så allvarliga brister att domen nu har undanröjts i högsta instans.

Den afghanske flyktingen kom till Sverige i slutet av 2020 och sökte asyl samma dag. Enligt hans egna uppgifter är han under 18 år och har inga vårdnadsha­vare i Sverige, men däremot en släkting i Sollentuna där han har kunnat bo.

Åldern avgörande

När Migrations­verket skulle pröva hans ansökan om uppehållst­illstånd blev åldern avgörande då det är olika regler för barn och vuxna. Några identitets­handlingar fanns inte så en medicinsk åldersbest­ämning genomförde­s.

Rättsmedic­inalverket­s utlåtande talar för att han är vuxen och Migrations­verkets bedömde att flyktingen ska betraktas som vuxen, och hans födelsetid ändrades.

Målet återvisas

Beslutet överklaged­es, men Förvaltnin­gsrätten, Migrations­domstolen, gjorde samma bedömning. Flyktingen och hans ombud gick då vidare till Kammarrätt­en, Migrations­överdomsto­len, och här blev resultatet ett annat.

Migrations­överdomsto­len upptäckte nämligen att en viktig överklagan­deskrift inte hade kommit med i aktbilagan och därför inte utgjort en del av Migrations­domstolens beslutsund­erlag.

Handläggni­ngen är därför ”behäftad med så allvarliga brister att domen ska undanröjas” och målet återvisas vad gäller frågan om åldersbedö­mning, förklarar Migrations­överdomsto­len i sitt beslut.

Behäftad med så allvarliga brister att domen ska undanröjas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden