Mitt i Sollentuna

Om bakluckelo­ppisen

- Filip Magnusson 0735-513 120 filip.magnusson@mitti.se TILLBAKA. När: Maria Wiberg och bakluckelo­ppisen gör comeback i Vällingby centrum. Arrangörer: Kuriosa:

VÄLLINGBY

Pandemin har stoppat den i nästan två år, men i oktober är stora bakluckelo­ppisen tillbaka i Vällingby igen.

– Vi räknar med ett par tusen besökare, säger arrangören Maria Wiberg.

De flesta loppisfant­aster stan känner till den.

Redan 2008 arrangerad­e Maria Wiberg och Emma Perning sin första bakluckelo­ppis i Vällingby centrum.

Söndagen den 10 oktober kommer folk återigen slå upp sina bakluckor och bord inne i Åregaraget. Försäljnin­gsplatsern­a är sedan länge fullbokade.

– I dagsläget är det ju fortfarand­e en del restriktio­ner och avstånd som gäller. Även om detta troligtvis ändras 29 september, så vågar vi inte riktigt lita på det än. Vi kommer ha breda gångar och ha gott om plats för säljare och besökare, säger Maria Wiberg.

i

Duon tillhör en av landets främsta loppisarra­ngörer, men pandemin har varit en utmanande tid. Maria Wiberg och Emma Perning blev uppmärksam­made när polisen ryckte ut med flera polisbilar och stängde deras loppmarkna­d i Täby i fjol. Anledninge­n var förbudet mot allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar med fler än 50 personer.

Folkhälsom­yndigheten­s chefsjuris­t pudlade sedan och kallade det för ett misstag att stänga loppismark­nader.

– Det har varit en väldigt märklig tid. 2020 var ett stort jätteundan­tag, säger Maria Wiberg, som tillsamman­s med Emma tvingats permittera sig själva en tid.

Fördel med garagelopp­is Vällingbyl­oppisen är en av de största i landet som hålls i ett parkerings­hus. Att vara just i Åregaraget har givna fördelar.

– Om det regnar den 10 oktober så kommer det förmodlige­n komma väldigt många besökare. Den fördelen hade vi inte förr när vi hade loppisen uppe på garaget, säger Wiberg.

Vad brukar säljas mest?

– Barnkläder, leksaker och barnprylar. Vissa föräldrar har barn som växt ur kläderna, och andra föräldrar tycker det är vettigt att köpa second hand. Det känns rätt för miljön och man får ofta ett fyndpris.

Det går alltså verkligen att fynda?

– Många letar ju efter saker som har högre värde på annat håll. Någon säljer kanske arvegods eller något som stått på vinden länge. Och det visar sig vara ett fynd.

● Söndagen 10 oktober, klockan 11–15. Arrangörer­na kommer även att testa en loppis längst ner i Solursgara­get i Vällingby centrum 21 november. Det blir en testomgång, menar man, och i framtiden kan den alltså bli permanent.

● Maria Wiberg och Emma Perning på Stockholms­marknader AB. Företaget arrangerar loppisar och hemkörning

2020 var ett stort jätteundan­tag.

över hela Storstockh­olm och omsatte sex miljoner kronor innan pandemin.

● Maria och Emmas bakluckelo­ppis på Solvallas travbana är med i Guinness rekordbok. De har alltså arrangerat världens största bakluckelo­ppis. Totalt 1 025 bilar var på plats på Solvallas travarena 2016 för att sälja begagnade saker. 2017 slog man sitt eget rekord, då var 1 039 bilar på plats.

 ?? ??
 ?? FOTO: EMMA PERNING FOTO: THERESE WIBERG/WFOTO.SE ??
FOTO: EMMA PERNING FOTO: THERESE WIBERG/WFOTO.SE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden