Mitt i Sollentuna

Vem ärver sommarstäl­let som är enskild egendom?

-

Vad händer med den enskilda egendomen då maken med den enskilda egendomen dör? Om äktenskaps­förordet bara säger att ett sommarstäl­le ska vara enskild egendom – vem ärver då? Maken? Gemensamma barn direkt? Eller syskon som äger andra halvan av sommarstäl­let?

Det som utmärker enskild egendom är att den, till skillnad från giftorätts­gods, inte ingår i en eventuell framtida bodelning vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Vid en bodelning delas som huvudregel allt som är giftorätts­gods på hälften mellan makarna. Det som undantagit­s som enskild egendom ingår inte i hälftendel­ningen, utan denna egendom behåller den maken/makens dödsbo som är ägare av egendomen själv. Maken med den enskilda egendomen får alltså en större andel av den totala egendomen. Dels hälften av allt giftorätts­gods, dels egendomen som är enskild utöver detta.

Efter bodelninge­n sker själva arvskiftet. Makar med gemensamma barn och makar som inte har några barn ärver varandra. Så i detta fall ärver den efterlevan­de maken ändå den avlidnes hälftendel samt enskilda egendom. Detta innehar maken med fri förfogande­rätt tills den går bort.

Därefter ska de gemensamma barnen ärva, både sitt efterarv från den först avlidne maken och sitt arv efter den sist avlidne maken. Efterarvet från den först avlidne kommer vara större än arvet från den sist avlidne på grund av att sommarstug­ehalvan var enskild egendom. Syskonen hade bara ärvt den först avlidne maken efter den efterlevan­de maken om det inte funnits gemensamma barn. Så i detta fall kvarstår de bara som delägare av stugan först med den efterlevan­de maken och sedan med de gemensamma barnen.

Det har större betydelse att göra egendom enskild i fall där man inte har gemensamma barn eller där man har testamente­rat sitt arv till någon. Då gynnas de som ärver den först avlidnes större andel.

Det blir inte samma fördel för gemensamma barn som ändå får båda sina föräldrars arv samtidigt. Då spelar det mindre roll att det var olika stora andelar från olika föräldrar.

 ?? ?? från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden