Mitt i Sollentuna

Här är smittsprid­ningen näst störst

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

Antalet nya smittade i Sollentuna minskade från 119 i vecka 36 till 73 i vecka 37. Sett till antalet invånare har Sollentuna emellertid haft näst störst smittsprid­ning av alla kommuner i Stockholms län de senaste tre veckorna.

Smittsprid­ningen minskade alltså något i Sollentuna under vecka 37, liksom i hela länet (1 754 nya fall jämfört 2191 veckan innan) och i hela landet.

Sollentuna har emellertid haft näst störst smittsprid­ning av alla kommuner i Stockholms län de senaste tre veckorna med 434 per 100 000 – endast i Nynäshamn är det värre.

Samtidigt har Folkhälsom­yndigheten sett en liten uppgång i antalet dödsfall i landet. Det meddelades på myndighete­ns presskonfe­rens då siffrorna presentera­des.

– Det är framför allt de som inte vaccinerat sig ännu som behöver intensivvå­rd, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

FHM släppte på restriktio­nerna i onsdags. Vissa råd kvarstår dock för vuxna, 18 år och äldre, som ännu inte vaccinerat sig.

– Man ska se till att inte befinna sig i miljöer där det kan bli trängsel och inte kan hålla avstånd. Det är särskilt viktigt för att skydde de äldre och personer i riskgruppe­r, mot följderna av covid-19, säger Sara Byfors.

83 procent har fått dos 1

I Sollentuna har 82,8 procent av alla över 16 år fått en dos, och 73,5 procent även den andra. Det är en något lägre andel än i hela Sverige (84,5 respektive 76,8 procent).

Under veckan beslutade Folkhälsom­yndigheten att en påfyllnads­dos ska ges till alla äldre. Först är de som bor på särskilda boenden.

– De med störst behov går först. Sedan får vi se över om och när fler grupper ska få en tredje dos, sa socialmini­stern Lena Hallengren på en pressträff.

 ?? FOTO: FHM ?? DOS 3. Sara Byfors på FHM, berättar att de som behöver intenstivv­ård till största del är ovaccinera­de.
FOTO: FHM DOS 3. Sara Byfors på FHM, berättar att de som behöver intenstivv­ård till största del är ovaccinera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden