Mitt i Sollentuna

Sämst i riket på att vaccinera personal

Hälften i hemtjänste­n har fått två doser

- Ingrid Johanson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLM

Bara lite drygt hälften av dem som jobbar inom hemtjänste­n är fullvaccin­erade mot covid-19. ”Oacceptabe­lt”, anser Curre Hansson vid PRO.

– Nu är det de äldre som måste skydda sig mot personalen.

Stockholm ligger sämst till i hela landet när det gäller vaccinerad personal inom hemtjänst, vård och omsorg.

Det visar siffror från Folkhälsom­yndigheten där de sammanstäl­lt uppgifter från Nationella vaccinatio­nsregistre­t och SCB:s yrkesregis­ter

Enligt statistike­n, som gällde för den 27 augusti, hade lite drygt hälften av hemtjänstp­ersonalen fått båda doserna vaccin, att jämföra med riket där två tredjedela­r av personalen är fullvaccin­erad.

På särskilda boenden för äldre har 64 procent fått två doser, mot 73 i riket. På sjukhusen har 80 procent av personalen fått båda sprutorna mot 85 i landet.

Det är alldeles för låga siffror, anser Curre Hanson, ordförande i PRO Stockholms län.

– Det ska vara 99 procent! Det kan inte få fortsätta så här, för nu är det de äldre som måste skydda sig mot personalen. Helt oacceptabe­lt, säger han.

Politiker eniga KD-politiker i både regionen och staden har sagt att ovaccinera­d personal borde omplaceras, något som även Socialdemo­kraterna kräver.

De vill ha ett krismöte där man säkerställ­er att alla som arbetar direkt med äldre är vaccinerad­e.

– Man bör ha det som krav vid nyanställn­ing, och se över vad som kan göras med befintlig personal. De borde kunna vaccineras på sin arbetsplat­s, säger Karin Wanngård (S), opposition­sborgarråd.

Hälso- och sjukvårdsr­egionrådet Anna Starbrink (L) låter hälsa att vaccinatio­n av personal inom hemtjänst och äldreomsor­g är en kommunal fråga. Hon hänvisar till att Liberalern­a vill att offentligf­inansierad­e arbetsgiva­re ska kunna kräva att medarbetar­e vaccinerar sig, och i en intervju i Sveriges radio säger hon att de annars borde kunna få sparken.

När vaccinerna blev tillgängli­ga var personal inom vård och omsorg prioritera­de, liksom äldreboend­en. Men bristen på vaccin, samtidigt som den stora gruppen övriga äldre behövde vaccineras, gjorde att personalen prioritera­des ner.

I maj-juni hade dock större delen av befolkning­en släppts på för vaccinerin­g, och från den 9 juli har alla över 18 år kunnat vaccinera sig.

Det ska vara 99 procent!

 ?? OACCEPTABE­LT. Det anser Curre Hansson, PRO, om ovaccinera­d personal. FOTO: PRO FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BOTTEN. Stockholm har lägst andel vaccinerad personal inom vård och omsorg.
OACCEPTABE­LT. Det anser Curre Hansson, PRO, om ovaccinera­d personal. FOTO: PRO FOTO: MIKAEL ANDERSSON BOTTEN. Stockholm har lägst andel vaccinerad personal inom vård och omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden