Mitt i Sollentuna

Sjukhusen har inte råd att kapa köer

Akuterna måste minska personalst­yrkan

- Ingrid Johansson

Köer på akutmottag­ningarna, patienter i korridorer­na, ont om vårdplatse­r. Ändå flaggar sjukhusen för att de måste minska personalst­yrkan för att klara 2022 års budget.

Danderyds sjukhus ligger 300 miljoner back och behöver spara in 336 tjänster de närmaste tre åren.

Södersjukh­usets underskott är på 371 miljoner. Personalko­stnader på 79 miljoner kronor ska sparas inför 2022, vilket motsvarar 102 årsarbetar­e.

Sjukhusen får ersättning från regionen utifrån hur mycket vård de producerar. Antal slutenvård­stillfälle­n – patienter som ligger inne – ger mest pengar.

Ju mer vård, desto mer klirr i kassan således.

Den styrande blågröna majoritete­n i regionen höjde ersättning­en till sjukhusen med i snitt 1,5 procent för 2021. Snålt, menar sjukhusen och pekar på att landstings­index visar på ökade kostnader på uppemot 2,8 procent. Den nivån når endast Capiodrivn­a S:t Görans sjukhus upp till, som fick 2,62 procent.

Har ett mindre uppdrag

Den politiska majoritete­n menar å sin sida att sjukhusen får rätta mun efter matsäck nu när de avlastas av närakutern­a, och många operatione­r och andra behandling­ar lagts ut i vårdvalen.

Karolinska universite­tssjukhuse­t räknar till exempel med att gå med vinst. De har lyckats öppna fler vårdplatse­r och producera mer vård.

För Danderyds sjukhus och Södersjukh­uset har det i stället blivit en nedåtgåend­e spiral.

”Budgetperi­odens stora utmaning består fortsatt i att klara av kostnadsbe­sparingen med personalne­ddragning som huvudsakli­g åtgärd och samtidigt uppnå produktion­smålen” skriver Danderyds sjukhus i sitt budgetunde­rlag.

Socialdemo­kraterna, som länge varit på krigsstige­n för akutsjukhu­sens räkning, vill pytsa in 350 miljoner kronor nu så att sjukhusen kan behålla sin personal.

Fler vårdplatse­r behövs Björn Af Ugglas, forskare vid KI och verksamhet­sutvecklar­e vid Karolinska, menar att när beläggning­sgraden på sjukhusen ligger på 104 procent, som nu, har det gått för långt.

– Vi behöver öka vårdplatsk­apaciteten, och även om det till viss del kan gå att lösa med nya arbetssätt så behövs det sannolikt även mer pengar.

Han publicerad­e nyligen en rapport som visar på ett samband mellan överbelast­ade akutmottag­ningar och överdödlig­het, motsvarand­e 25 dödsfall om året i Region Stockholm.

Vi behöver öka vårdplatsk­apaciteten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BISTRA TIDER. Danderyds sjukhus och Södersjukh­uset måste säga upp personal.
FOTO: MOSTPHOTOS BISTRA TIDER. Danderyds sjukhus och Södersjukh­uset måste säga upp personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden