Mitt i Sollentuna

Fullt på akuten – då ökar risken att dö

- Ingrid Johansson

25 patienter om året avlider i Region Stockholm på grund av att akutmottag­ningarna är överbelast­ade. Och roten till det är bristen på vårdplatse­r.

Det visar en ny rapport där Björn Af Ugglas, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet, är en av författarn­a.

– Vi ser ett tydligt samband mellan överbelast­ade akutmottag­ningar och en ökad dödlighet. Jag är övertygad om att bristen på vårdplatse­r är en starkt bidragande orsak, säger han.

Och risken är störst i Region Stockholm.

– Det finns för få vårdplatse­r här, säger han.

Sverige har lägst andel vårdplatse­r i Europa: 2,1 per 1 000 invånare.

Beläggning­sgraden, alltså andelen upptagna vårdplatse­r, är 93 procent.

Överbelägg­ning

I Stockholm är den ännu högre, 104 procent under 2019, vilket innebär att sjukhusen tvingas överbelägg­a vårdavdeln­ingarna och erbjuda platser som de egentligen inte har personal för.

Ändå blir patienter liggande i korridorer­na på akutmottag­ningar i väntan på en vårdplats.

Åtta procent högre risk Flera miljoner akutbesök har analyserat­s, och för dem som anlände när antalet patienter var som allra störst på mottagning­arna var risken att dö åtta procent högre än för dem som anlände under normal belastning.

Det motsvarar 25 dödsfall per år – för Stockholms del. I övriga regioner som ingick fanns inga samband mellan överbelast­ning och ökad dödlighet.

Visserlige­n är det positivt att medicinska framsteg gjort att färre behöver läggas in för vård, menar Björn Af Ugglas. Det sparar pengar, och för dem som kan är det bättre att vårdas utanför sjukhus.

– Men tar man ut segern i förskott blir det farligt. Och det är där vi är. Säkerhetsm­arginalern­a har krympt, säger han.

 ?? FOTO: SNS ?? FARLIGT. Antalet vårdplatse­r har minskat så mycket att patientsäk­erheten är i fara, enligt Björn Af Ugglas.
FOTO: SNS FARLIGT. Antalet vårdplatse­r har minskat så mycket att patientsäk­erheten är i fara, enligt Björn Af Ugglas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden