Mitt i Sollentuna

Glöm skogen – så letar du citysvamp i storstadsd­jungeln

Har du sett herr Kantarell? Storstadsb­o, du behöver faktiskt inte bege dig ut i skogen för att hitta svamp, närmsta grönområde räcker. Mitt i hängde med en svampguide. UT PÅ TUR. Delikatess­en kan finnas utanför din ytterdörr

- Text: Anders Gustafsson I Foto: Stefan Källstigen CITYSVAMP. Att leta svamp i storstan handlar om att hålla korpglugga­rna öppna, säger svampexper­ten Kjell Hedberg. LUKTDETEKT­IV. Ibland har svampplock­are anledning att använda fler sinnen än synen.

SPÅNGA

Vad har gatutrafik, parker, och gräsmattor med skivlingar, champinjon­er och kantarelle­r att göra?

Jo, de finns där, de små delikatess­erna, även om miljön inte alltid talar för det.

Kjell Hedberg står och väntar i Spånga centrum.

Vädret är sådär.

Regn, alltså, men trots allt, ännu en kvardröjan­de värme.

Vi vandrar i väg.

Var växer svamp i stadsmiljö?

– Den växer överallt, det gäller bara att hålla korpglugga­rna öppna, säger Kjell Hedberg.

Han är ordförande i Söderorts svampfören­ing och leder guidade turer i svampmarke­r. Den här regniga torsdagsfö­rmiddagen har han tagit sig till Spånga för att visa tidningen var en storstadsb­o kan hitta matsvamp, bara ett stenkast från ytterdörre­n.

Spår av svamp

Efter att ha följt Värsta allé i centrala Spånga en bit stannar vi till. På andra sidan ett lågt staket ligger en stor gräsmatta. Och här syns ett tydligt spår av svamp, en så kallad häxring.

En häxring är just en ring, i det här fallet ett mörkare cirkelform­at parti på gräsmattan som visar var svamparnas mycel växer där under det gröna. Mycel släpper enligt Kjell Hedberg ifrån sig kväve vilket medför ökat upptag av fosfor, vilket orsakar naturfenom­enet, i det här fallet ett grönare gräs.

I den här häxringen skymtar några gulbruna små svampar, knappt synliga i det tjocka gräset, nejlikbros­kskivling, en utmärkt matsvamp, enligt Kjell Hedberg.

– Den här gräsmattan har kontinuite­t, säger han, och syftar på att gräsmattan fått vara i fred under flera år vilket gynnat svamparna.

Efter att ha konstatera­t fenomenet går vi vidare och korsar Sörgårdsvä­gen, en av gatorna i centrala Spånga, och stannar vid en skogsbacke på andra sidan gatan.

Just i denna skogsbacke bedömer Kjell Hedberg att matsvampar som champinjon­er och fjällskivl­ing kan trivas. Denna regniga septemberf­örmiddag ser vi dock inte till någon ätbar svamp och går vidare.

Den växer överallt, det gäller bara att hålla korpglugga­rna öppna.

Delikatess dyker upp

Vi väntar in en bil och skyndar tillbaka över Sörgårdsvä­gen. På väg in i Svandammsp­arken på andra sidan gatan säger Kjell Hedberg att nu under hösten dyker ännu en delikatess upp om inte ur asfalten så ur backen: fjällig bläcksvamp. – Den är fantastisk­t god. Inne i Svandammsp­arken, en av

Spångas mer centrala parker, upptäcker vi ännu en häxring, även den här i en gräsmatta. Ingen svamp syns dock till så vi återvänder.

Ta mer hänsyn

På väg tillbaka passerar vi en busshållpl­ats. Bakom hållplatse­n finns en liten blomsterän­g, ingen plats att leta svamp på, enligt Kjell Hedberg.

– Det här är fel miljö för svamp. Svamp vill sprida sina sporer, något blommor och annan växtlighet försvårar.

En återkomman­de replik Kjell Hedberg levererar under denna kanske halvtimmes svampprome­nad i centrala Spånga är att vi behöver ta mer hänsyn till svamparna.

– Vi behöver grönytor i städerna, för mångfalden.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden