Mitt i Sollentuna

Stockholms­husen ändrar utseende

BOSTAD. Ska passa bättre in i 60- och 70-talsområde­n – och byggas snabbare

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

Det har varit svårt att hitta platser där husen passar in.

STOCKHOLM

Projektet med att snabbt få fram billiga hyresrätte­r går långsammar­e än planerat. Nu ändras husens utseende för att de ska kunna passa in på fler platser i Stockholm.

2017 byggstarta­de det första Stockholms­huset i Stockholm – projektet som går ut på att stadens bostadsbol­ag Familjebos­täder, Stockholms­hem och Svenska Bostäder ska ta fram nya hyresrätte­r som är billiga att bygga och därmed kan ha en hyfsat låg hyra.

I dag, fyra år efter det första spadtaget, är cirka 500 lägenheter inflyttnin­gsklara. Runt 200 är byggstarta­de och 2 600 som finns med i godkända planer för att kunna byggas framöver.

Långsamt tempo

Det är långt ifrån målet, som var att bygga runt 5 000 lägenheter till 2022.

– Det stämmer. En anledning till att det inte har uppnåtts beror på att det varit svårt att hitta platser där husen passar in, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighets­borgarråd.

För att få fart på projektet har man nu tagit fram nya skisser på hur husen ska kunna se ut.

Bland annat kan husen bli upp till sju våningar – och byggas i kombinatio­n med lägre hus. Husen kan även byggas som slutna kvarter. Även fönster och balkonger har möjlighet att utformas på ett nytt sätt för att bättre passa in i olika områden.

– Jag hoppas att den nya gestaltnin­gen som nu tagits fram ska underlätta och göra det enklare att få fram fler sådana här lägenheter. Vi kommer kunna bygga Stockholms­hus på fler ställen. När husen passar in i fler områden blir det lättare att hitta lämpliga platser, säger Dennis Wedin.

I ytterstads­områden

Platser som kan bli aktuella är främst förorter och ytterstads­områden runt om i Stockholm. Stadsdelar som nämns är bland annat Fagersjö, Bredäng, Hässelby och Rinkeby.

– Vi kan få till skiftninga­r gällande längd, något som är vanligt i 60- och 70-talsområde­n. Vi får helt enkelt en annan flexibilit­et när Stockholms­hus byggs. Jag tror det här kan bli väldigt, väldigt bra, avslutar Dennis Wedin.

S-kritik mot byggtakten

Lika imponerad är inte opposition­sborgarråd­et Emilia Bjuggren (S).

Enligt henne har Moderatern­a hitintills stoppat över 400 bostäder med lägre hyra samtidigt som de inte markanvisa­t ett enda nytt Stockholms­hus sedan 2019.

– Det drabbar alla som nu inte har råd med en bostad. Det går utmärkt att bygga Stockholms­hus men det krävs politisk vilja, säger hon.

– Vi socialdemo­krater vill fortsätta utveckla Stockholms­husen, men då behöver staden också bygga nytt i stället för att stoppa bostäder.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: LANDSKAPSL­AGET (DINELL JOHANSSON/PER KALLSTENIU­S/BIBBI LEINE) ?? DENNIS WEDIN (M),
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: LANDSKAPSL­AGET (DINELL JOHANSSON/PER KALLSTENIU­S/BIBBI LEINE) DENNIS WEDIN (M),
 ?? MER SOM FÖRR. Husen ska likna 60- och 70-talshus. FOTO: LANDSKAPSL­AGET (DINELL JOHANSSON/ PER KALLSTENIU­S/BIBBI LEINE) ??
MER SOM FÖRR. Husen ska likna 60- och 70-talshus. FOTO: LANDSKAPSL­AGET (DINELL JOHANSSON/ PER KALLSTENIU­S/BIBBI LEINE)
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden