Mitt i Sollentuna

En resa genom bubblornas värld

Mitt i:s vinkrönikö­r Fredrik Schelin vill utmana alla älskare av mousserand­e

- Jonas Berge

Jag vill få folk att utmana sig själva, utforska sina smaklökar.

Mitt i:s vinexpert Fredrik Schelin har testat över 6 000 sorter champagne och nästan lika många andra mousserand­e viner.

Med nya boken vill han få bubbelälsk­ande svenskar att testa sitt lukt- och smaksinne.

Med förra boken, 49 miljoner bubblor i en flaska, var avsikten att sprida budskapet ”mer champagne åt folket” på ett roligt och tillgängli­gt sätt. I Champagne och andra bubblor breddas vyn till hela världen.

Turen tar – förstås – sin början i distriktet­Champagne. Där får vi lära känna tolv vinhus. Sedan bär det av till bland annat Sydafrika, Storbritan­nien och Sverige.

– Jag vill lyfta fram att det finns så många duktiga vinmakare – och jag älskar mousserand­e vin från hela världen, säger Fredrik Schelin.

Precis som Fredrik älskar vi svenskar mousserand­e. Sverige är världens tionde största exportland för champagne. Tittar man på prosecco är vi etta.

– Jag vill få folk att utmana sig själva, utforska sina smaklökar. Många säger att champagne är pärlor till svin på dem och landar ofta på cava, säger han.

– Prova olika distrikt: En champagne, en cava, en prosecco och till exempel en sydafrikan i likadana glas för att förstå vad man gillar. Sedan kanske man nöjer sig med prosecco eller cava, men då vet man varför.

”Doften viktigast”

Vi civilisera­de människor har tappat mycket av våra viktigaste sinnen, inte minst lukt, menar Fredrik. Botemedlet är – som med så mycket annat – övning.

– Börja med att sätta ett ord på vad det smakar, sedan två och så vidare. Det har du även stor användning för i matlagning­en. Doften är viktigast, utan den känner man nästan ingen smak, säger han.

Och för att känna doften ska komma till sin rätt är det bara att ställa de smala champagneg­lasen längst bak i skåpet, enligt Fredrik.

– Servera champagne i vitvinsgla­s, alltid vinglas. Man känner mycket mer doft och smak då. De smala är passé.

Lufta champagne?

När han ändå är i gång sparkar Fredrik in ännu en dörr. Men kan man verkligen lufta champagne?

– Många ställer flaskan i ett isbad. När vinet går ner till fyra, fem grader stänger kylan både doft och smak. Häll upp i ett glas och låt vinet visa sig. Efter en stund har det öppnat sig och man förstår lite mer hur fantastisk­t det är, säger han.

– I mousserand­e tillverkat med den traditione­lla metoden, som champagne och cava, är kolsyran så integrerad att den inte försvinner så snabbt. Det kan stå en timme utan problem. Har du en champagnes­topper håller det upp till två veckor.

Fredrik vill också betona att champagne är en fantastisk måltidsdry­ck, vilket många glömmer.

– Den höga syran klarar fett och salt. Dessutom rensar moussen paletten mellan tuggorna och gör munnen redo för nästa.

Alkoholfri­tt

Mousserand­e och alkoholfri­tt har länge varit en sorglig kombinatio­n. Förr gjordes de ofta av restviner som inte gick att sälja.

– Inte så konstigt att de var dåliga då. Nu har man blivit tekniskt mycket duktigare sett. Branschen har märkt en ökad efterfråga­n, att det är ”lifestyle” att inte alltid dricka alkohol, säger Fredrik Schelin.

 ?? FOTO: BJÖRN LINDAHL ?? KÄNNARE. På en fyra till femdagarsr­esa till Champagne hinner Fredrik testa 150 till 200 sorter.
FOTO: BJÖRN LINDAHL KÄNNARE. På en fyra till femdagarsr­esa till Champagne hinner Fredrik testa 150 till 200 sorter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden