Mitt i Sollentuna

Närproduce­rat på Moderna nästa år

PÅ PLATS. ”Väcker kreativite­t hos konstnärer­na”

- DANSK-INSPIRERAT. Modernas 2022-inriktning är inspirerad av danska filmare. Johan Thornton johan.thornton@mitti.se NY INRIKTNING. Moderna Museet kliver in i en ny hållbar tid.

STOCKHOLM

Moderna museets kommande utställnin­gar har en tydlig röd tråd. Idén är inspirerad av museets egen historia, danskt 90-tal och hållbarhet.

I stället för att lägga pengar på att transporte­ra verk från jordens alla hörn vill överintend­enten Gitte Ørsku på Moderna museet lägga resurserna på verk som skapas på plats.

Inspirerad av de danska dogmafilma­rna på 90-talet som satte upp tydliga regler för hur de skulle skapa sina verk och Modernas egen historia hoppas hon kunna väcka publikens, såväl som konstnärer­nas, nyfikenhet.

– Vi märker redan nu att det väcks en kreativite­t hos de konstnärer vi jobbar med när de bara får jobba med de material vi har på plats.

Att arbeta så här finns i Modernas dna menar Gitte Ørsku. På 60-talet bjöd man exempelvis in konstnären Niki de Saint Phalle för att skapa skulpturer på plats vilket ledde till en internatio­nell succé.

Den nya hållningen hoppas överintend­enten ska prägla allt arbete på Moderna museet och att man i större utsträckni­ng än tidigare ska arbete nära konstnärer­na på plats.

Men det handlar också ge publiken en ny dimension i sin upplevelse: att de får se något som bara finns just här.

Stora retrospekt­iv

Den som är orolig för att moderna inte längre väljer att visa exempelvis stora retrospekt­iv av kända konstnärer som inte verkar i Sverige behöver dock inte vara orolig

– Nej, inte överhuvudt­aget. Att tänka hållbart kan också betyda att ett stort retrospekt­iv kanske visas längre än vad det gjort tidigare, eller att vi återskapar stora utställnin­gar med material vi redan har.

Måste fortfarand­e boka Museet kunde öppna i våras med för att följa rådande restriktio­ner var besökarna tvungna att boka en plats för att få gå på utställnin­g.

Nu när restriktio­nerna lättat är det fritt fram att besöka den fasta utställnin­gen. Besökare behöver dock boka biljetter till de tillfällig­a programmen.

Att arbeta så här finns i Modernas dna.

 ?? FOTO: ANNA Z EK ??
FOTO: ANNA Z EK
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden