Mitt i Sollentuna

Därför stänger så många McDonalds HÄMTMAT TAR ÖVER.

- FOTO: JOHAN KRISTENSEN Hamngatan Nybrogatan Kungsgatan 4 Slussen Sergelgång­en Skärholmen Farsta Alvik Sickla Johan Thornton Johan Kristensen

STOCKHOLM

Skärholmen, Sickla, Farsta och Kungsgatan är några ställen där McDonalds valt att stänga under året. Ska Stockholma­re behöva åka ut på E4:an för att få sitt Big Mac-behov stillat i framtiden?

”Tack för den här tiden”

Den 12 september serverade McDonalds Sickla sin sista Big Mac. Därmed blir restaurang­en del av den trend som blivit allt tydligare de senaste åren. Vi stockholma­re har behövt tugga i oss att McDonalds stänger i innerstan och närförort.

– Det är jättetråki­gt att de stänger i centrum – nu måste man ju nästan ha bil för att kunna äta på McDonalds, säger Linda Granquist, 30, utanför den stängda restaurang­en i Sickla.

Digitalise­rar burgarköpe­n Enligt McDonalds presschef Henrik Nerell handlar det om investerin­gar. Snabbmatsk­edjan bygger digitala beställnin­gskiosker, bygger om sina kök för att tillaga maten på beställnin­g, utvecklar sin app och vill även kunna erbjuda bordsserve­ring på alla sina restaurang­er.

– De senaste fem åren har vi och våra franchiset­agare investerat 1,5 miljarder på moderniser­ingen. De restaurang­er som vi inte tror bär den investerin­gen, som kanske inte ligger tillräckli­gt bra eller har för hög hyra, lägger vi ner tyvärr.

Flera olika stängninga­r Detta har inneburit att klassiska McDonalds-restaurang­er som exempelvis Sergelgång­en,

Hamngatan och Slussen fått packa ihop. Nyligen stängde företaget också sin allra första Sverigeres­taurang, den på Kungsgatan 4.

Däremot har man exempelvis öppnat nytt i Bro.

Lämnar ni inte fältet öppet för era konkurrent­er när ni stänger restaurang­er i stan?

– Tänker man för mycket på konkurrens­en så tänker man fel. Vi måste såklart förhålla oss till dem, men kanske ännu mer till delivery. När våra kunder beställer hem mat behöver vi inte vara på lika många fysiska platser.

Öppnar 40 nya McDonalds Är ni på gång att stänga, eller öppna fler restaurang­er i Stockholm?

– Vi ska öppna 40 nya McDonalds i Sverige de kommande fem, sex åren. Vi letar

Det här centrumet är ju värdelöst nu.

efter passande lägen hela tiden men exakt var alla restaurang­er kommer att hamna vet vi inte i dagsläget.

För Lina Granqvist i Sickla kommer besöken i centrum att bli färre.

– Jag köpte alltid två cheeseburg­are och vatten innan jag gick in på Ica och handlade. Men det här centrumet är ju värdelöst nu. När jag var 18 och fick körkort var det ju hit man åkte. Det var en levande plats. Nu är det dött.

 ?? ?? Sedan 2018 har McDonalds stängt följande restaurang­er i Stockholm.
Sedan 2018 har McDonalds stängt följande restaurang­er i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden