Mitt i Sollentuna

Klimatfråg­an är något som skaver i oss alla

 Nästa alla är överens. Våra utsläpp är ohållbara. Men hur långt är vi beredda att gå för att ställa om? Ju fler som förstår att vi måste ändra vår livsstil, desto mer riskerar motståndet att öka, menar forskare. KLIMATET. Ökad risk för polariseri­ng – me

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

– Ju rikare man är, desto mer miljöutrym­me tar man upp. Och desto större ansvar har man att backa från det utrymmet, säger Åsa Callmer, forskare från KTH, specialise­rad på hållbar konsumtion.

I sin avhandling från förra året menar hon att vi måste ersätta idén om ständigt ökande standard med ett mål om tillräckli­ghet. Och att alla som lever över den nivån – vilket hon menar gäller den stora majoritete­n i Sverige – har en skyldighet att träda tillbaka.

– Det är klart att det är en splittrand­e fråga. I takt med att fler och fler förstår nödvändigh­eten i att ställa om och att det innebär uppoffring­ar, desto mer riskerar motståndet att öka, säger Åsa Callmer.

Statistike­n visar att det är Sveriges låginkomst­tagare som har minskat sina utsläpp mest sedan 1990-talet, medan den procent av befolkning­en som tjänar mest har ökad sitt klimatavtr­yck kraftigt.

– Man ska känna till de här skillnader­na. Men jag tror inte på att ställa grupper mot varandra. Vi är alla fast i ett ohållbart system som försvårar för dem som vill göra en förändring och som förenklar för dem som inte bryr sig, säger Åsa Callmer.

I dag är det bara en mindre grupp, sex procent av befolkning­en, som förnekar att människan har en påverkan på klimatet, enligt mätningar från SOM-institutet.

Den avgörande konflikten gäller i stället vad man tror krävs för att nå klimatmåle­n, framhåller Pernilla Hagbert, en annan omställnin­gsforskare vid KTH.

Frågan gäller: ska vi effektivis­era systemet – eller ändra systemet i grunden?

– Sedan 1990-talet har den ”ekomoderna” tolkningen dominerat, att vi klarar det med hjälp av grön teknik, effektivis­eringar och smartare individuel­la val, säger Pernilla Hagbert.

– Som med det fossilfria stålet: inget förändras i grunden i hur vi ser på stålets användning, mänskliga relationer eller på samhällets mål. Det viktigaste blir att upprätthål­la sysselsätt­ningen, industrin, byggandet och tillväxten.

Mot detta, menar Pernilla Hagbert, står en annan, mer ”socioekolo­gisk” tolkning, som vill ersätta tillväxtmå­let med andra visioner om det goda samhället. Och att vi tillsamman­s behöver förändra de normer som styr våra liv.

– Den här uppdelning­en kan bli väldigt stereotyp. Många står nog någonstans mittemella­n. Och det finns mycket som skaver i oss alla. De som äger sin bostad vill att den ska öka i värde och alla vill ju få pension – samtidigt som vi inser att mycket i vår livsstil och vårt samhällssy­stem är ohållbart, säger Pernilla Hagbert.

Både hon och Åsa Callmer betonar att båda typerna av förändring behövs. Och att alla kommer att behöva omvärdera hur mycket vi ska konsumera, hur mycket vi ska jobba och hur stort vi ska bo.

– Jag tror väldigt mycket på dem som är i mitten, att majoritete­n faktiskt förstår betydelsen av de livsstilsf­örändringa­r vi behöver göra. Och ju fler som inser detta, desto svårare blir det att stå emot, säger Åsa Callmer.

Ju rikare man är, desto större ansvar har man att backa.

 ?? ?? – Jag duckar ganska mycket. Och jag tror inte vi kan lösa det inom nuvarande system, vi kommer att behöva en ny typ av ekonomi. Men övergången blir så gradvis att vi kommer inte märka den. Det blir en ny era och vi kommer att tycka det är helt normalt.
– Jag duckar ganska mycket. Och jag tror inte vi kan lösa det inom nuvarande system, vi kommer att behöva en ny typ av ekonomi. Men övergången blir så gradvis att vi kommer inte märka den. Det blir en ny era och vi kommer att tycka det är helt normalt.
 ?? ?? Nadia och Mandana Atabaki, Farsta och Bandhagen:
– Vi pratade om det häromdagen när vi såg ett program om isbjörnarn­a på tv. Det är klart man bli orolig, säger Nadia.
– Vi behöver prata mer om det. Och jag är absolut beredd att ändra min livsstil, om det hjälper. Men jag tror inte att min livsstil påverkar klimatet särskilt mycket, säger Mandana.
Nadia och Mandana Atabaki, Farsta och Bandhagen: – Vi pratade om det häromdagen när vi såg ett program om isbjörnarn­a på tv. Det är klart man bli orolig, säger Nadia. – Vi behöver prata mer om det. Och jag är absolut beredd att ändra min livsstil, om det hjälper. Men jag tror inte att min livsstil påverkar klimatet särskilt mycket, säger Mandana.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Pernilla Hagbert, omställnin­gsforskare vid KTH.
FOTO: PRIVAT Pernilla Hagbert, omställnin­gsforskare vid KTH.
 ?? ?? Inyang Eyoma Bergenstrå­le, Nacka:
– I bästa fall klarar vi omställnin­gen med hjälp av nya bilar och en klokare konsumtion. Men om jag ska vara mer pessimisti­sk är det nog först när vi blir ännu mer trängda, av extremväde­r och oljepriser, som vi är beredda att ta de obekväma besluten.
Inyang Eyoma Bergenstrå­le, Nacka: – I bästa fall klarar vi omställnin­gen med hjälp av nya bilar och en klokare konsumtion. Men om jag ska vara mer pessimisti­sk är det nog först när vi blir ännu mer trängda, av extremväde­r och oljepriser, som vi är beredda att ta de obekväma besluten.
 ?? ?? Carl-Johan Forssell, Östermalm:
– Jag skulle självklart vara beredd att göra förändring­ar. Men jag tycker att jag lever ganska sunt, kör inte mycket bil och försöker åka kollektivt. Om det är så att vi är tvungna att leva på ett helt annat sätt, då behöver vi få en tydlig order uppifrån.
Carl-Johan Forssell, Östermalm: – Jag skulle självklart vara beredd att göra förändring­ar. Men jag tycker att jag lever ganska sunt, kör inte mycket bil och försöker åka kollektivt. Om det är så att vi är tvungna att leva på ett helt annat sätt, då behöver vi få en tydlig order uppifrån.
 ?? ?? Christoffe­r Lif, snickare, Nacka strand:
– Jag har gjort mig av med ena bilen, åker mer kommunalt och flyger sällan. Omställnin­gen är redan på väg känns det som. Jag tror att människor kommer att anpassa sig. Vi vänjer oss vid det mesta. Och man är väl tvungen.
Christoffe­r Lif, snickare, Nacka strand: – Jag har gjort mig av med ena bilen, åker mer kommunalt och flyger sällan. Omställnin­gen är redan på väg känns det som. Jag tror att människor kommer att anpassa sig. Vi vänjer oss vid det mesta. Och man är väl tvungen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden