Mitt i Sollentuna

Bostadsorg­anisatione­r pressar staden

- Jonas Berge

Många känner sig överkörda av staden.

I ett gemensamt uttalande kräver fyra bostadsorg­anisatione­r bättre villkor för friköp av tomträtt.

Stockholms stad utreder för närvarande villkoren för friköp av mark upplåten med tomträtt. I ett gemensamt program presentera­de branschen nyligen sin syn på hur dagens modell behöver utvecklas.

Utredninge­n har tidigare välkomnats av branschen. Men många bostadsrät­tsinnehava­re i tomträttsf­öreningar är fortfarand­e oroliga. Inte enbart för att markhyran rusat i höjden, utan även för att det skulle var omöjligt för de flesta att köpa loss den – om de ens skulle få chansen.

”Inte längre hållbar”

”Många känner sig överkörda av staden, och vi förstår dem. Att inte kunna styra över sin egen framtid är givetvis frustreran­de. Dagens modell är inte längre hållbar, och med programmet vill vi bidra med de boendes perspektiv och klargöra vår gemensamma ståndpunkt”, skriver de fyra organisati­onerna.

Programmet lanseras gemensamt av Bostadsrät­terna, Fastighets­ägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggen. Tillsamman­s represente­rar de fyra bostadsorg­anisatione­rna närmare 75 procent av stadens bostadsrät­tsförening­ar med tomträtt.

I programmet presentera­s förslag som ökar tomträttfö­reningars möjlighet till ett tryggt och långsiktig­t boende. Bland annat efterfråga­s likställda friköpsvil­lkor och att priset inte utgår från en öppen marknad, samt att avgäldsrän­tan har en närmare koppling till realräntan.

”Vi vill också se att staden tills vidare fryser avgälden på 2004 års nivåer. Vi anser att det är rimligt att låta bostadsrät­tsförening­ar avvakta utfallet i de rättsproce­sser som pågår där skälighete­n för avgäldsniv­ån prövas, innan de skriver på nya avtal”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ORÄTTVIST? sdsdBostad­srätterna, Fastighets­ägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggen kräver att staden gör om systemet för friköp av tomträtt.
FOTO: MOSTPHOTOS ORÄTTVIST? sdsdBostad­srätterna, Fastighets­ägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggen kräver att staden gör om systemet för friköp av tomträtt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden